2022-06-17 08:03Pressmeddelande

Biljettsläpp till höstens urpremiär av Hjärta av glas

Hjärta av glasFoto: Anders Paulin | Vy över Movikens hamn vid Norrdellen, Bjuråker

Nu släpper vi biljetterna till höstens urpremiär av Hjärta av glas, skriven av Emma Palmkvist och i regi av Anders Paulin. Föreställningen ges på turné i hela Gävleborgs län under hösten 2022 och våren 2023, med start i Movikens hamn lördag den 3 september. 

Hjärta av glas är från början en bayersk folksaga som 1976 blev en film i regi av Werner Herzog. Den utspelar sig under slutet av 1700-talet, precis i brytpunkten mellan hantverkskonst och industrialismens intåg och världen står inför en oåterkallelig förändring. Den handlar om ett glasbruk som är vida känt för sitt unika rubinröda glas. Precis när filmen börjar har glasmästaren dött och tagit med sig receptet i graven. Byns försörjning och gemenskap är beroende av sin glasfabrik. Trots att det rubinröda glaset inte längre går att återskapa fortsätter de att elda i ugnarna och hålla hyttan och glasproduktionen i gång, för att de inte vet något annat. De gör som de alltid har gjort, men det blir bara glas.

I den nyskrivna föreställningen Hjärta av glas blir filmen en fond för en poetisk skildring av vad som kan hända på en plats som förlorar sitt sammanhang och sysselsättning. Hur kan vi tillsammans skapa nya bilder av framtiden, som skiljer sig från den värld vi lever i idag? Hur ska det gå för oss - som individer, som kollektiv, i kommunen, i länet, i landet och i världen? Vi står även idag inför ett ofrånkomligt systemskifte och det finns all anledning för oss att fundera över hur det ska gå och vilken framtid vi tillsammans vill skapa. 

– Med Hjärta av glas vill vi skapa en poetisk komposition i mötet mellan våra olika konstnärskap, där vi tillsammans med publiken föreställer oss en värld bortom nuet. Ett lyssnande rum där vi, om så bara för ett ögonblick, hittar modet att lämna det privata och sträcker oss bortom vår individuella horisont. En plats där vi öppnar oss för alla de tankar, världar och erfarenheter som för närvarande inte ryms inom ramen för det vi i brist på bättre ord brukar kalla verkligheten, säger Anders Paulin, regissör.

Föreställningen ges på två olika sätt - samma berättelse och samma scenografi, men med två olika inramningar. Den ena i en tälthall och den andra inomhus. Alla spelplatser, oavsett inramning, väljs ut med samma omsorg och exakthet för att komma i kontakt med olika perspektiv på frågan hur ska det gå? Ett sökande utan att kräva några svar. En möjlighet att tänka nytt tillsammans och gräva djupare på platsen där vi spelar.

Av: Emma Palmkvist, fritt efter Herbert Achternbuschs text Herz aus Glas
Rättigheter genom: S. Fischer Verlag GmbH, Frankfurt am Main, Tyskland; ©
Regi: Anders Paulin
Medverkande: Görgen Antonsson, Arabella Lyons, Elisa Makarevitch, Martin Pareto, Viktor Zeidner, Lotta Östlin Stenshäll
Rum: Åsa Norling och Anders Paulin
Musikkomposition: Görgen Antonsson och Viktor Zeidner
Kostym: Åsa Norling
Mask: Jessica Hedin
Visuals och videoinspelning: Viktor Zeidner


Om Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Kontaktpersoner

Anna-Karin Berglund
Kommunikatör
Anna-Karin Berglund