Kurt Nylanders Stipendiefond bildades 2015 sedan teaterchefen Kurt Nylander donerat delar av sin kvarlåtenskap. Stipendiefonden har innehaft uppdrag att genom åren uppmärksamma någon eller några som utmärkt sig genom sina konstnärskap eller genom annan gärning gjort betydande insatser inom scenkonstområdet i Sverige.
I dag lördag den 10 augusti 2024 ägde den sista Stipendieceremonin rum i Gävle på Folkteatern. Årets stipendiater är Barnens Underjordiska Scen, Jörgen Thorsson, Insitutet, Camilla Therese Karlsen, Daniel Rudholm och Joakim Fernström, samt Norrsundets Arbetarteater. För första, enda och sista gången delades också Kurt Nylanders Hederspris ut, vilket går till Constantin Carlestam. Nedan följer motiveringar till respektive stipendiat.
Kurt Nylander tackas för all den scenkonst som han möjliggjort och fortsatt möjliggör genom sin generositet och gärning.
Om Kurt Nylander:
Kurt Nylander började på Skånska Teatern i Landskrona och kom sedan 1983 till Gävle för att vara med och bygga upp Folkteatern Gävleborg. På 1990-talet var han knuten till Hälsinglands Träteater, Stiftelsen Helsingegården och Orionteatern. Kurt återvände därefter till Folkteatern och verkade där som teaterchef från 2006 till sin bortgång 2014. Kurt var alltid noga med att stå i bakgrunden, men i realiteten axlade han ständigt ansvar i verkets centrum. Han kände teaterns beståndsdelar in i minsta detalj, och han sörjde för att allt, in i minsta lilla handgrepp fick tillräckligt med resurser och kärleksfull omsorg. Kurts arbete präglades alltid av noggrannhet, humor och en enorm kärlek till teatern.
Årets stipendiater med tillhörande motiveringar:
BARNENS UNDERJORDISKA SCEN
I en källare på Södermalm i Stockholm har kollektivet i Barnens Underjordiska Scen skapat ett sceniskt paradis, ett landskap där fantasin, tankens och ordets frihet får slå ut i full blom. De fortsätter envist sin lekfulla kamp för fantasins spelplats, en blandning av teater, improvisation, konstinstallation och lek, öppen för alla åldrar.
Ett stipendium om 130 000 kronor.
JÖRGEN THORSSON
Jörgen Thorsson är en mångfacetterad och fantasifull skådespelare. I sin gestaltning av Janne i Morbror Janne – scener frän livet på landet lyckades Thorsson förflytta hela den svenska landsbygden - med all sin sorg, sin skönhet och sin kluvenhet – rakt in på stora scenen på Stockholms Stadsteater.
Ett stipendium om 70.000 kronor.
INSTITUTET
Initiativ som söker sig bortom gängse organisationsformer och platser är få inom scenkonsten i Sverige. Institutet är en teater- och performancegrupp som bedriver sin verksamhet i Vitsaniemi i Tornedalen och i Stocksbo kulturhus utanför Färila i Hälsingland. Institutet utforskar scenkonsten modigt och nyskapande, i många olika uttrycksformer och rum, kring samhälleliga och existentiella frågor, och alltid i nära samspel med sin publik.
Ett stipendium om 130.000 kronor.
CAMILLA THERESE KARLSEN
Camilla Therese Karlsen har skapat flera egna föreställningar byggda på sjösamiska myter och berättelser. Hon har också skapat föreställningar och projekt som utforskar urfolkens världssyn och utmanat den västerländska teaterns arbetsmetoder och ifrågasätter de starka kapitalintressen som hotar ödelägga renbetesland och den samiska kulturen.
Ett stipendium om 70.000 kronor.
DANIEL RUDHOLM OCH JOAKIM FERNSTRÖM
Daniel Rudholm och Joakim Fernström har med sin föreställning Människokung Hamlet skapat ett unikt uttryck, en alldeles egen teaterform med rytm, musik, bild och humor i högsätet.
Vardera ett stipendium om 70.000 kronor.
NORRSUNDETS ARBETARTEATER
I över 40 år har Norrsundets Arbetarteater berättat och levandegjort dess hembygds historia frän scenen. De har skapat och utvecklat en teater för, med och av sin plats, och genom allt från lokala legender till nutida historier iscensatt en gemensam historia. De har verkligen något att berätta.
Ett stipendium om 130.000 kronor.
CONSTANTIN CARLESTAM
För första, enda och sista gången delar vi nu ut Kurt Nylanders Hederspris. Mottagaren är självklar. Mannen som följt Kurt sedan Skånska Teaterns dagar, genom starten av Folkteatern, upp på̊ Hälsinglands Träteater, ner i Gasklockorna. Mannen som öppnat och låst alla dörrar, fört ner de storslagna visionerna till de dagliga göromålen. Mannen som fortsatt att lotsa teatern vidare i Kurts anda, även efter det att Kurt lämnat oss. Kurts vapendragare och medarbetare i alla väder. Mannen med det varma hjärtat, som brinner för teatern, för Kurt och för de människor som vigt sina liv i Thalias tjänst.
Kurt Nylanders hederspris utdelas till Constantin Carlestam.
Stipendiekommitténs ledamöter har bestått av:
Marcus Hellsten, teaterchef
Sinikka Bohlin, tid. riksdagsledamot
Gro Oskarson Kindstrand, konstnärlig ledare
Claes Holmberg, tid. bankdirektör, nu strategisk rådgivare
Peter Oskarson, regissör
Gun Nyberg, tid. administrativ chef
Tidigare stipendiater:
2017
Folkteatern Gävleborgs medarbetare
Hannes Meidal och Jens Ohlin
Sofia Karlsson
2018
Monica Wilderoth och Klara Björk
Annika Brunsten
2019
Jan Mark och Anita Marcus
Hillevi Björnsson
Lumor
2022
Scenkonstföreningen Undantaget
Rasmus Mononen
Oleg Lipstin och Eberhard Koehler
Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.