Hösten 2019 och våren 2020 inbjuder Folkteatern Gävleborg till ett år av galenskap, poetiska uppror, verklighetsflykt och civilkurage. Med ny dramatik och moderna klassiker möter vi lokala kvinnliga konstnärskap, historieskapande samhällspionjärer, förvirrande rollspel och personlighetsförändringar – allt i ett fördjupat undersökande
kring dystopi, fantasi, tro och tvivel.
Efter sommarens uppmärksammade föreställning Mästaren och Margarita i
Axmar bruks fantasieggande Hytta, fortsätter hösten med turnéer i
Gävleborg och föreställningar på Folkteaterns scen i Gävle.
Först ut blir Franz Kafkas Förvandlingen, en berättelse med humor och svärta, och Anna Paretos regidebut. I Förvandlingen – som kallats en av världslitteraturens bästa noveller - möter vi en brutal, omedelbar och storslagen förvandling i en för Folkteatern nyskriven bearbetning av Kafkas klassiker. Vad är en förvandling? Vad har egentligen hänt med Gregor Samsa? Och hur kan man försöka skapa ordning i all den oreda som förvandlingen orsakar? Föreställningen ges på turné i hela Gävleborgs län.
I Den sårade Divan – en dramatisering utifrån Karin Johannissons omvälvande bok, följer vi tre geniala konstnärer före sin tid - Agnes von Krusenstjerna, Nelly Sachs och Sigrid Hjertén. En livsbejakande smärtsam föreställning där ord och kropp tillsammans berättar om att leva ett liv trots svår ångest, att acceptera att kallas hysterisk och galen för att ifred få bedriva sin konst. En berättelse om att trotsa normer och vad som måste offras. En soaré kring det kvinnliga konstnärskapet och dess livsutrymme som spelas på utvalda platser i Gävleborgs län. Föreställningen regisseras av en av Folkteaterns konstnärliga ledare Kajsa Isakson, och är ett samarbete med Dramaten.
Våren 2020 osäkras sanningsfrågan i Marius von Mayenburgs komiska mästerverk Perplex. Ingenting är beständigt, förutom de skådespelare som ständigt tvingas in i nya roller av en oavbrutet föränderlig omvärld, där karaktärerna i Perplex blir ett lappverk av individer som famlar efter garantier och säkerhet i en skiftande och upplöst verklighet. Föreställningen spelas på Folkteaterns scen i Gävle och regisseras av ännu en regidebutant, Lars Bringås.
Under hösten bjuder Folkteatern in den unga publiken till gästspelet Unga Klara On Tour samt åker själva ut på nationell turne i samarbete med Riksteatern Barn & Unga med föreställningarna i projektet Scen:se
Den 27 augusti till den 5 september 2019 gästas Folkteatern av Unga Klara, Sveriges nationella scen för barn och unga, med fyra föreställningar riktade till alla åldrar från förskola till gymnasium. Repertoaren för Unga Klara On Tour innehåller fyra pjäser:
För att jag säger det - handlar om ”childism”, diskriminering och fördomar mot barn, för 3-5 åringar.
De jag egentligen är - kretsar kring frågor om identitet, vilka vi är och vilka vi vill vara, för mellanstadiet.
Girls will make you blush - om allt det som rör sig i huvud och kropp hos tjejer i puberteten, för högstadiet.
X - en pjäs om den svenska rasismens historia för gymnasiepubliken
Utöver pjäserna tar Unga Klara även med sig ett omfattande program såväl inför som utöver föreställningarna. Festivalen görs i samarbete med Riksteatern Gävleborg.
I projektet Scen:se skapas scenkonst specifikt för barn och unga på särskolorna, med stor precision och fullt konstnärligt engagemang, ett projekt som är unikt i sitt slag i Sverige. Shakespeares Hjärtslag är en interaktiv föreställning för barn och ungdomar med diagnoser inom autismspektrum, där skådespelarna tillsammans med den unga publiken gestaltar Shakespeares tragedi Perikles. Stranden, baserad på dikten Dover Beach av Matthew Arnold, skildrar kärlek och sorg för en publik med grava fysiska och kognitiva funktionsvariationer. Under hösten 2019 spelas projektets två föreställningar på nationell turné i samarbete med Riksteatern Barn & Unga.
Vidare under året kommer Folkteatern Gävleborg i vanlig ordning att ge en mängd andra arrangemang, som föreläsningar, låt- och slöjdstugor, läsningar, bokcirklar och mycket mer.
Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.