2021-04-06 07:00Pressmeddelande

Folkteatern Gävleborg knyter till sig 17 nya scenkonstnärer

Nu knyter Folkteatern Gävleborg till sig 17 nya scenkonstnärer över åren 2021-2026. De kommer på olika sätt att ingå i långsiktiga samarbeten med teatern, och ska nu tillsammans med övriga medarbetare på Folkteatern lägga grunden för de kommande årens repertoar.

Under 2020 efterlyste Folkteatern Gävleborg scenkonstnärer som ville verka långsiktigt i Gävleborg tillsammans med teatern under perioden 2021 – 2026. Utlysningen utgjordes av de teser som teatern formulerat för den konstnärliga riktningen under dessa år. Folkteatern ville med utlysningen bjuda motstånd mot de allt kortare sammanhang och perspektiv som erbjuds scenkonstnärer på landets scener. Närmare 1000 personer svarade på utlysningen och Folkteaterns medarbetare har under hösten och vintern mött ett stort antal spännande konstnärskap och knyter nu till sig 17 scenkonstnärer som tillsammans med teatern ska möta publiken i Gävleborg från och med i höst. 

– ­Jag är glad och överväldigad över att så många kompetenta och erfarna scenkonstnärer relaterade till våra teser och valde att söka till Folkteaterns utlysning. Det visar att fler än vi längtar efter fördjupning, efter långsiktiga konstnärliga relationer och inte minst efter att få lära känna en publik närmare än vad dagens villkor oftast ger möjlighet till, säger Gro Oskarson Kindstrand, konstnärlig ledare

– Dessa 17 scenkonstnärer blir, tillsammans med de konstnärskap som redan utgör Folkteatern, grunden till det som kommer möta publiken de närmaste åren, men kommer också kompletteras med andra berättelser, personer och perspektiv. Nu är vi i ett gemensamt arbete där vi formulerar de konstnärliga spår vi ska utforska tillsammans med varandra och med publiken de närmaste åren.

Folkteaterns nya medarbetare:

Alma Lindé, dramatiker
Anders Paulin, regissör
Anders van der Kaaij, dekormålare
Anna Ardelius, scenograf och kostymdesigner
Annika Bromberg, scenograf och kostymdesigner
Bernt Karsten Sannerud, kompositör och ljuddesigner
Carl Olof Berg, koreograf och regissör
Elisa Makarevitch, skådespelare
Emily Lavebäck, ljussättare
Jessica Hedin, maskdesigner
Johannes Schmid, regissör
Johan Stavring, skådespelare
Kristian Hallberg, dramatiker
Linda Mallik, regissör och dramatiker
Lotta Stenshäll, regissör, dramatiker och skådespelare
Robert Hannouch, skådespelare
Åsa Norling, scenograf och kostymdesigner

Klicka här för att läsa kortare presentationer om de nya scenkonstnärerna


Om Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Kontaktpersoner

Amanda Torsdotter
Amanda Torsdotter
Kommunikationsstrateg

Relaterad media