2019-10-29 08:00Pressmeddelande

Folkteatern Gävleborg och Dramaten sätter upp Den sårade Divan

Rita Hjelm, Gunnel Fred, Alexandra Zetterberg Ehn | Fotograf Eli SverlanderRita Hjelm, Gunnel Fred, Alexandra Zetterberg Ehn | Fotograf Eli Sverlander

 

Karin Johannissons Augustnominerade essä Den sårade Divan i regi av Kajsa Isakson, en av tre konstnärliga ledare på Folkteatern Gävleborg, får premiär den 7 december på Hudiksvalls Teater. I rollerna som Sigrid Hjertén, Nelly Sachs och Agnes von Krusenstjerna syns Gunnel Fred, Rita Hjelm och Alexandra Zetterberg Ehn. Uppsättningen är ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg och Dramaten.

 

Den sårade Divan, skriven av Karin Johannisson (1944–2016) nominerades till Augustpriset 2015. Boken handlar om författaren Agnes von Krusenstjerna, konstnären Sigrid Hjertén och poeten, tillika Nobelpristagaren, Nelly Sachs som alla tre led av psykisk ohälsa under långa och många perioder. Men till skillnad från de flesta andra kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft fick de behålla sin professionella identitet livet igenom – trots att de vistades på mentalsjukhus.

 

Kajsa Isakson har tillsammans med dramatikern och författaren Emma Broström, dramatiserat boken. I föreställningen får vi följa de tre kvinnornas kamp, livslust och kärlek till konsten och livet. Men också deras prestationsångest, otillräcklighet, sårbarhet och sjukdom. Det handlar om konstens villkor på liv och död, men också om den kvinnliga erfarenhetens plats i konsten och historien. Och frågan som till slut kvarstår – är det någon skillnad på att vara kvinna och konstnär idag?

 

– Under åren jag arbetade med Spetsprojektet och Modärna kvinnor så träffade jag Karin Johannisson, som var författare och professor i idé- och lärdomshistoria på Uppsala universitet. Vi hade flera givande samtal om vad det innebär att vara konstnär, kvinna och människa, och jag vill med den här föreställningen föra både samtalen med Karin och berättelsen om dessa kvinnors liv och gärning vidare. Föreställningen berättar om kampen att få vara en hel människa och inte definieras utifrån sitt kön, och ställa frågan: hur långt har vi kommit och hur går vi vidare framåt. Det är personligt. Jag har själv en diagnos och är konstnär. Jag undrar om de hade gått samma öde till mötes i dag och om jag hade hamnat i deras situation då?, säger Kajsa Isakson, regissör.

 

Föreställningen är ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg och Dramaten och kommer efter premiären på Hudiksvalls Teater den 7 december och spelperioder på Gävle Teater, Söderhamns Teater och Hudiksvalls Teater i januari och februari att spela på Dramaten, Målarsalen från februari.

 

Medverkande:

Gunnel Fred – Sigrid Hjertén

Rita Hjelm – Nelly Sachs

Alexandra Zetterberg Ehn – Agnes von Krusenstjerna

 

Av: Emma Broström och Kajsa Isakson, fritt efter Karin Johannissons bok

Dramatisering: Emma Broström och Kajsa Isakson

Regissör: Kajsa Isakson

Scenograf och kostymör: Anna Dolata

Ljuddesign: Robin af Ekenstam

Ljusdesign: Johan Sundén

Maskdesign: Linda Gonçalves

 

Var: Premiär på Hudiksvalls Teater

När: Lördag den 7 December kl 15.00


Om Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Kontaktpersoner

Presskontakt
Zandramaria Käppi