2019-12-18 08:00Pressmeddelande

Folkteatern Gävleborg sätter upp Perplex av Marius von Mayenburg

Folkteatern Gävleborg sätter upp Marius von Mayenburgs skruvade komedi Perplex, i regi av Lars Bringås. En föreställning om en föränderlig och subjektiv verklighet där ingenting är beständigt. Har tiden kommit ikapp Perplex? Fakta och sanning har aldrig varit mer under förhandling än nu. Premiär lördag den 21 mars på Folkteatern i Gävle.

Anna och Martin kommer hem från semestern, men visst är det något som inte står rätt till? Var kommer den nya krukväxten ifrån? Varför fungerar inte elen? Och vad är det som luktar? Deras vänner Björn och Cissi dyker plötsligt upp, de som skulle ta hand om lägenheten under tiden de var borta. De är lite undrande till varför Anna och Martin kommit dit. Björn och Cissi är rätt trötta efter en lång arbetsdag och vill bara duscha och gå och lägga sig. Anna och Martin fattar ingenting, varför undrar deras vänner om de ska ringa en taxi åt dem? De är ju redan hemma! Eller?

Sanningsfrågan osäkras i Marius von Mayenburgs komiska pjäs, där fakta inte är fakta och ingen vetenskap, religion eller ideologi finns att hålla sig fast vid. Ingenting är beständigt, förutom de skådespelare som ständigt tvingas in i nya roller av en oavbrutet föränderlig omvärld. Lars Bringås, som debuterar som regissör med Perplex, gick igång på pjäsens olika filosofiska och komiska lager och kallar den för ett modernt drömspel för vår tid.

– Perplex är framförallt en väldigt underhållande pjäs och ständigt överraskande. Jag älskar att jag aldrig kan gissa var handlingen ska ta vägen, att jag aldrig kan förutse nästa vändning. Det finns alltid ett lager till, som plötsligt mitt i allt det hejdlösa, glimmar till och träffar mig rakt i magen. Något grundläggande om hur det är att vara människa och varför det är så. Det är som att jag tittar på mig själv i en skrattspegel, säger Lars Bringås, regissör.
 
I Perplex möter vi karaktärerna Cissi, Björn, Anna och Martin, spelade av Cissi, Björn, Anna och Martin. Två par som också spelar par. Perplex ställer frågan om verkligheten, som ju ska vara verklig, men om den överenskommelsen tas bort, vad händer då? Var slutar och börjar verkligheten?

– Att få chansen att jobba med den här ensemblen som känner varandra väl, är så samspelta och framförallt så bra, är en ren glädje. Att de är trygga med varandra kommer vara en stor bonus eftersom pjäsen tar ut svängarna rejält. Perplex utmanar våra föreställningar om var gränsen mellan teater och verklighet går, säger Lars Bringås.

Marius von Mayenburg är en tysk dramatiker och regissör vars pjäser har översatts till över 30 olika språk och spelas regelbundet runt om i världen. Folkteatern Gävleborgs premiär av Perplex äger rum den 21 mars och spelas hela våren.

Skådespelare: Björn Johansson, Anna Pareto, Martin Pareto, Cecilia Wernesten

Av: Marius von Mayenburg
Regissör: Lars Bringås
Scenograf och kostymör: Josefin Hinders
Ljusdesigner: Elisabeth K Nilsson
Maskdesigner: Jessica Hedin
Kompositör: Görgen Antonsson
Översättare: Ulf Peder Hallberg
Förlag: Colombine

Vad: Perplex
När: lördag den 21 mars kl 15.00
Var: Folkteatern Gävleborg


Om Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Kontaktpersoner

Presskontakt
Zandramaria Käppi