2020-12-30 07:00Pressmeddelande

Folkteatern Gävleborg tackar för fem inspirerade år med vår avgående konstnärliga ledning

Mattias Brunn, Kajsa Isakson, Erik UddenbergMattias Brunn, Kajsa Isakson, Erik Uddenberg

Efter fem år är det nu dags att lämna stafettpinnen vidare för Folkteatern Gävleborgs konstnärliga ledartrio - Mattias Brunn, Kajsa Isakson och Erik Uddenberg.

För fem år sedan kom vi till Folkteatern Gävleborg, en trio på tre konstnärliga ledare. Nu är det tid för summering och reflektion.

Med oss hade vi alla tre ett starkt engagemang för barn och unga och ett nutida, angeläget, mångbottnat och fantasifullt politiskt berättande. Ett sätt att arbeta med nyskrivna texter och möten mellan konstformer. Vi mötte en teater med ett intensivt levande konstnärligt samtal och höga ambitioner. En ömsesidig nyfikenhet. Tillsammans har vi utforskat och invaderat Gävleborg. Vi har gjort föreställningar om allt från bönder som ger sina barn en tjur att ta hand om, till unga män som prostituerar sig och sårade geniala Divor. Om längtan, sorg och styrka. Om att känna sig hemma i olika delar av världen, och i olika språk. Om att inte känna sig hemma någonstans. Om att få vara den du är, och om att få vara någon annan än den du är.

Särskilt stolta är vi också över att genom projektet Scen:se i samarbete med andra aktörer ha kunnat medverka till att en ny publikgrupp, barn och ungdomar med svåra funktionsvariationer, flerfunktionsnedsättningar och/eller med autism för första gången i Sverige kunnat möta fullskalig teater som är anpassad för just deras behov.

Tillsammans har vi spelat i allt från kyrkor och masugnar till bygdegårdar och guldglänsande scener på de gamla hovteatrarna.

Tillsammans har vi vänt på perspektiv och berättat historier som bara måste få berättas.

/
Mattias Brunn, Kajsa Isakson och Erik Uddenberg


Under deras konstnärliga ledning har Folkteatern i val av material, tematiker, spelplatser och tillsammans med gästande konstnärer och länets invånare vridit och vänt på begrepp som Gränser, Utopi, Drömmar, Dystopi, Demokrati, Tradition och Tro. Samt konstens betydelse och kraft i vårt samhälle, samtid och framtid. Det har resulterat i en lång rad föreställningar och publikmöten som alla berört sin publik på olika sätt. Framtiden i mig, Transaktion, Mästaren och Margarita, Rivers of Färila och Den sårade Divan är alla exempel på detta.

En viktig del i deras konstnärliga ledarskap har varit mötet - med publiken i länet, med nyskriven dramatik, att möta upp Folkteaterns medarbetares egna konstnärliga initiativ till att utveckla sceniska projekt och mötet med barn och unga i produktioner som Vad ska du ha mig till, Mellan oss, Änglaspel och Utopier.

Folkteatern har fått möjligheten att göra en lång rad nya bekantskaper under dessa år. I samarbeten med andra scenkonstinstitutioner som Unga Klara, Dramaten, Riksteatern, Lumor och Teater Västernorrland. Samt med andra scenkonstnärer, inte minst inom vår ambulerande scenkonstfestival Drömmar och Demokrati. Där möttes ett flertal nya konstnärskap, och ett brett medskapande med många aktörer i Gävleborg bereddes plats.

Med alla dessa gemensamma erfarenheter kommer Folkteatern att fortsätta förvalta och utveckla det vi gjort tillsammans under dessa år, starkt inspirerade av Mattias, Kajsas och Eriks olika och specifika konstnärskap och deras syn på konsten som en stark samhällskraft.

Med Mattias, Kajsa och Erik i Folkteaterns konstnärliga ledning, med deras tre så olika och mångfacetterade konstnärskap, har Folkteatern dessa år haft en dynamisk, utmanande och spännande utveckling såväl publikt som i teaterns gemensamma interna processer.

Nu står Folkteatern återigen inför ett nytt kliv och en ny period av konstnärlig inriktning.

Med oss tar vi dessa fem år, dessa tre starka konstnärers avtryck, deras mod, entusiasm och förmåga att skapa stora kraftfält kring de projekt som de både skapat själva och gemensamt och enskilt initierat under denna period.

Vi vill uttrycka vårt stora tack för dessa år,
säger Marcus Hellsten, teaterchef.


Klicka här (länk) för att komma vidare till en tillbakablick över åren med vår ledartrio. Musiken i filmen är från skivan Drömkväde – vilket från början var en konsertidé som föddes och möjliggjordes under arbetet med festivalen Drömmar och Demokrati.


Om Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Kontaktpersoner

Amanda Torsdotter
Amanda Torsdotter
Kommunikationsstrateg