I och med Folkteaterns nya konstnärliga riktning åren 2021 – 2026 har ett externt råd inrättats för att bidra till Folkteaterns omvärldsanalys. 2021-års rådgivare är Nisha Besara, Eva Cooper, Helena Granström, Sverker Sörlin och Erik Westholm.
De externa rådgivarna möter teatern vid ett antal tillfällen under sittande år. Deras uppgift är att reflektera tillsammans med Folkteaterns medarbetare kring den kommande repertoaren, riktningar och konstnärliga val. Att utmana teatern och bidra med omvärldsanalys.
Folkteaterns rådgivare sitter ett år i taget och tillfrågas efter en beredning av teaterns medarbetare.
Nisha Besara är statsvetare och skribent och har en lång bakgrund inom politik, kultur och medier och arbetar nu på public affairs-byrån Rud Pedersen som Chief Operating Officer. Innan dess har hon arbetat som General Manager för Postkodlotteriets Kulturstiftelse, varit chefredaktör för Dagens Arena, ledarskribent på Aftonbladet, politiskt sakkunnig i Regeringskansliet samt varit VD för Unga Klara.
Eva Cooper är regionchef i Gävleborg, Dalarna, Värmland och Örebro län för branschorganisationen Företagarna. Eva är uppvuxen i Söderhamn och har en kandidatexamen från kultur- och kommunikationsprogrammet från Högskolan i Gävle. Hon har tidigare varit engagerad som ordförande och styrelseledamot inom fackförbund, arbetat med tankesmedjan Timbro samt varit politisk redaktör (C) på Hudiksvalls Tidning.
Helena Granström är skribent och författare med bakgrund inom fysik och matematik. Hennes senaste bok, essäromanen Betydelsen av kärlek, utkom 2018, och hon är återkommande medarbetare bland annat i Expressen, Svenska Dagbladet och Sveriges Radio P1:s OBS.
Sverker Sörlin är författare, idéhistoriker och professor i miljöhistoria. Han verkar inom det som kallas ”miljöns humaniora” (environmental humanities), och har också varit en stark röst i diskussionen om bildning bland annat med boken Till bildningens försvar - den svåra konsten att veta tillsammans som kom ut 2019.
Erik Westholm är professor emeritus vid institutionen för Stad och Land på Sveriges Lantbruksuniversitet. Han är en flitig skribent och föreläsare kring frågor om stad och land, miljö och framtiden - hur förhoppningar och farhågor medverkar till att forma framtiden. 2019 utkom boken Slaget om framtiden: Forskningens roll i konflikten mellan tillväxt, som Erik skrivit tillsammans med Jenny Andersson.
Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.