I september öppnar Folkteatern Gävleborg åter upp dörrarna till en teaterhändelse och bjuder in till en av William Shakespeares sista pjäser, i samarbete med Skottes Musikteater och i regi av Peter Oskarson.
I uppsättningen Prins Perikles och hans dotter Marina möter vi en far och en dotter i en mytisk resa över stormande hav. En hoppfull berättelse om förlust, flykt och förvandling, om bråddjup sorg, hämnd och undergång, men också om förlåtelse, försoning och återuppståndelse.
– Blir ingenting sig likt efter pandemin, eller…? När Shakespeare skrev sagospelet om Prins Perikles och hans dotter Marina härjade pesten i London, alla teatrar stängdes och ingenting blev sig likt. I detta mysteriespel ser vi, trots detta, ett lyckligt slut, där människor som genomgått fruktansvärda lidanden förvandlas, försonas och återuppstår pånyttfödda, säger Peter Oskarson, regissör.
– Hur blir det för oss?
Perikles tillhör en av William Shakespeares romanser, som skrevs under pandemin som härjade i London under 1600-talets början. Denna tid förändrade på många sätt både hans teater och hans dramatik. Vad som sker i efterdyningarna av vår tids pandemi återstår att se.
Folkteatern och Skottes Musikteater vill tillsammans med publiken kliva upp ur askan, och som en fågel Fenix låta teatern återuppstå ännu en gång - allt för att hylla livets vedermödor och segrar!
Planerad premiär den 25 september 2021 på Folkteaterns scen i Gävle
Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman. Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.