2022-10-14 10:01Pressmeddelande

Gävleborgspremiär för Saker vi äter när ingen ser på

Affischbild. En princesstårta på rosa sidentyg blir förstörd av två händer.Foto: Fredrika Eriksson

"Jag dricker ketchup direkt ur flaskan. Ni är dom första som får veta."
– Macke (ur Saker vi äter när inger ser på)

Måndag den 24 oktober är det Gävleborgspremiär för Folkteatern Gävleborgs och Teater Västernorrlands föreställning Saker vi äter när ingen ser på. Första stoppet är Ljusdals kommun och Slottescenen då kommunens elever bjuds in till en fysisk, färgglad och associativ teaterupplevelse om mat som plats för hemligheter, intimitet och oväntad gemenskap. Därefter väntar turnéstopp på länets högstadieskolor fram till jul. Förutom det ges också två offentliga föreställningar på Folkteaterns scen i Gävle, den 29 oktober kl 14.00 och den 17 december kl 14.00.

Föreställningen Saker vi äter när ingen ser på vill med nyfikenhet, humor och på största uppriktiga allvar undersöka vår relation till mat. Premiären gick av stapeln onsdag den 14 september på Konsertteatern i Sundsvall och föreställningen har sedan dess spelats i Västernorrland innan det nu är dags för Gävleborgs tonåringar att bjudas in till denna maxade middagsbjudning genom våra hemligaste rum. Publiken får ta plats runt ett uppdukat bord som ringar in ytan där de fyra skådespelarna befinner sig.  

– I samtalen om vårt eget ensamätande blev vi nyfikna på laddningen kring de här till synes obetydliga ögonblicken. Om hur vår relation till mat rymmer berättelser om förbjuden njutning, ensamhet, konsumtion, intimitet och revolt, säger Carl Olof Berg, regissör/koreograf och Victor Wigardt, skådespelare.

Produktionen är ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg och Teater Västernorrland och föreställningen kommer spelas i båda länen, med tyngdpunkt på skolföreställningar för högstadiet. 

Idé: Carl Olof Berg och Victor Wigardt
Manus: Alma Lindé
Dramaturg: Alexandra Loonin
Bearbetning: Carl Olof Berg och Alexandra Loonin
Medverkande: Frida Bagri, Robert Hannouch, Victor Wigardt, Alexandra Zetterberg Ehn
Regissör och koreograf: Carl Olof Berg
Scenografi och Kostym: Tove Berglund
Musik  och ljuddesign: Bernt Karsten Sannerud
Maskdesign: Jessica Hedin
Ljusdesign: Carl Olof Berg, Calle Mårtensson

 


Om Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Kontaktpersoner

Anna-Karin Berglund
Kommunikatör
Anna-Karin Berglund