2020-06-08 10:20Pressmeddelande

Hösten 2020 på Folkteatern Gävleborg

I höstens repertoar på Folkteatern får vi äntligen se Kurage, ett samarbete med Riksteatern och Teater Västernorrland och Perplex, av Marius von Mayenburg, som aldrig fick gå till premiär i vår. Den sårade Divan har nypremiär på Dramaten i september och dessutom kan vi presentera ett helt nytt projekt i samarbete med Östgötateatern – Above All This, ett nära musikaliskt porträtt genom Frida Modén Treichls egen resa i musiken, kärleken och livet.

Utifrån rådande pandemi har också såklart även hela Folkteaterns arbete fått hitta nya former. Vi har fått ställa in föreställningar, omprövat verksamhet och skapat helt nya rutiner i vårt dagliga arbete och för de former av publikmöten vi hittills kunnat ge vår publik. Det tog naturligtvis tid för oss att omfatta situationen, analysera, prioritera, planera om. Ett arbete som fortsätter och vi är väl medvetna om att våra aktuella planer snabbt kan behöva förändras igen. 
 
Det har varit en speciell resa denna vår med många nya och fina möten med publiken. Flera av de erfarenheter och former för möten utanför föreställningar kommer vi också att ta med oss i framtiden.
 
I det närmaste tar vi  sikte mot att skapa de bästa förutsättningar för att vi återigen ska kunna mötas tillsammans i teaterrummet! Vi hoppas att publiken kommer att känna sig trygga med att vi nogsamt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19.
 
All vår verksamhet som vi bedriver i Teaterhuset i Gävle och på turné i samarbete med våra arrangörer kommer att regleras utifrån rådande riktlinjer och rekommendationer. Säger Marcus Hellsten, teaterchef

KURAGE
Kurage är ett nyskrivet drama baserat på verkliga händelser, en berättelse om tre personer som stod upp i stormen och gjorde det de ansåg vara rätt i en samtid av fördömande. Föreställningen riktar fokus på civilkurage under AIDS-epidemin i Sverige och de verkliga händelser och öden som karaktärerna levt och tagit del av. En svindlande historia om människovärde, mod och hopp.

“Det är berättelser som lyser och gnistrar av egen kraft..”
/Sundsvalls Tidning

”’Kurage’ hamnar nästan otäckt rätt i tiden…”
/Expressen

“Kurage: Drabbande dokumentär om virus och medkänsla”
/SvD

Av: Mårten Andersson, Mattias Brunn, Joakim Rindå, Victor Wigardt, Lotta Östlin Stenshäll | Skådespelare: Mårten Andersson, Victor Wigardt , Lotta Östlin Stenshäll  Koreograf: Carl Olof Berg | Scenograf och kostymdesigner: Charlotta Nylund | Maskdesigner: Linda Gonçalves | Ljuddesigner: Bernt Karsten Sannerud | Ljusdesigner: Elisabeth K Nilsson

Kurage är en samproduktion mellan Teater Västernorrland, Folkteatern Gävleborg och Riksteatern. Föreställningen hade urpremiär den 11 mars på Teater Västernorrland.

Planerad nypremiär den 20 augusti på Folkteatern i Gävle i samband med Gävle Pride, därefter på turné i Gävleborgs län

PERPLEX
Perplex, av Marius von Mayenburg, är ett drömspel för vår tid, som på sitt egna helt oförutsägbara sätt ställer frågorna vi människor alltid har ställt oss.

Anna och Martin kommer hem efter semestern och upptäcker att elen inte fungerar. Vad är det som luktar? Och var kommer den där krukväxten egentligen ifrån? Plötsligt dyker Cissi och Björn upp, deras vänner som skulle ha vattnat blommorna och kanske kollat posten. Det är något som inte riktigt stämmer, samtalet skevar och sopkärlen är borta och Björn och Cissi är rätt trötta efter en lång arbetsdag och vill bara duscha och gå och lägga sig. Anna och Martin förstår inte varför deras vänner undrar om de ska ringa en taxi åt dem? De är ju redan hemma! Eller?

Det är början på en absurd komedi med ständiga överraskningar, oväntade vändningar, förvandlingar och förvirringar där karaktärerna Cissi, Björn, Anna och Martin (spelade av Cissi, Björn, Anna och Martin) famlar efter trygghet och garantier i en ständigt skiftande och upplöst verklighet.

Medverkande: Björn Johansson, Anna Pareto, Martin Pareto, Cecilia Wernesten | Av: Marius von Mayenburg | Regissör: Lars Bringås | Scenograf och kostymör: Josefin Hinders | Ljusdesigner: Elisabeth K Nilsson | Maskdesigner: Jessica Hedin | Kompositör: Görgen Antonsson | Översättare: Ulf Peter Hallberg | Förlag: Colombine

Planerad premiär den 3 oktober på Folkteatern i Gävle


Den sårade Divan
I Den sårade Divan – en dramatisering utifrån Karin Johannissons omvälvande och Augustnominerade bok – får vi följa Agnes von Krusenstjerna, Nelly Sachs och Sigrid Hjertén. Tre geniala konstnärer före sin tid. Tre konstnärer som också under långa och många perioder led av psykisk ohälsa. Men till skillnad från de flesta andra kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft fick dessa tre kvinnor behålla sin professionella identitet livet igenom – trots att de vistades på mentalsjukhus.

Det handlar om konstens villkor på liv och död, men också om den kvinnliga erfarenhetens plats i konsten och historien. Och frågan som till slut kvarstår – är det någon skillnad på att vara kvinna och konstnär idag?

“Sanslöst bra genomförd.”
/Arbetarbladet

“Det är en kraftfull föreställning som bejublas på Dramatens Målarsal…”
/DN

“Kvävande bra om kvinnliga konstnärers kamp”
/SvD

Av: Emma Broström och Kajsa Isakson, fritt efter Karin Johannissons bok Den sårade Divan | Regi: Kajsa Isakson | Medverkande: Gunnel Fred, Rita Hjelm, Alexandra Zetterberg Ehn | Scenograf och kostymdesigner: Anna Dolata | Maskdesign: Linda Gonçalves | Ljusdesign: Johan Sundén | Ljuddesign: Robin af Ekenstam

Den sårade Divan är ett samarbete med Dramaten. Föreställningen hade urpremiär i Hudiksvall i december 2019 och spelade därefter på utvalda platser i Gävleborgs län, på Dramaten och gästspelade på Växjö teater under vårvintern 2020.

Planerad nypremiär den 19 september på Dramaten

ABOVE ALL THIS
Möt musikalartisten Frida Modén Treichl i en berörande soppkonsert om en barndomsdröm, en ADHD-diagnos och två stora musikaliska förebilder.

Frida Modén Treichl började sjunga vid fem års ålder med en dröm om att bli popstjärna. Istället blev hon en framgångsrik musikalartist som medverkat i produktioner som Fun Home på Kulturhuset Stadsteatern, Sound of Music på Uppsala Stadsteater, West Side Story på GöteborgsOperan, Cabaret på Malmö Stadsteater och nu senast LIZZIE på Östgötateatern. Vid 22 års ålder fick Frida diagnosen ADHD.

Above All This är ett nära musikaliskt porträtt genom Frida Modén Treichls egen resa i musiken, kärleken och livet. En inspirerande föreställning om förebilderna som ger oss kraft och om viljan att förstå våra komplexa psyken, förutsättningar och livsval.

Above All This produceras i samarbete med Östgötateatern, och med stöd från Konstnärsnämnden.

Medverkande: Frida Modén Treichl och Nils-Petter Ankarblom | Manus: Frida Modén Treichl och Kajsa Isakson | Regi: Kajsa Isakson | Originalmusik: Frida Modén Treichl och Nils-Petter Ankarblom | Musikaliskt ansvarig: Nils-Petter Ankarblom

Planerad premiär i Gävleborg den 2 november

_______________________________________________________________________________________

Vi planerar dessutom för att genomföra övriga publika evenemang så som seminarium, låt- och slöjdstugor, workshops och läsningar med mera.

Vi anpassar våra lokaler och spelplatser utefter de rådande rekommendationerna enligt följande:

I vår foajé kommer vi hjälpa till med både markeringar i golvet och publikvärdar finns för att se till att avstånd hålls i köer till biljettkassa, garderob, toaletter och biljettvisering. Vi kommer begränsa antalet personer i foajén och släppa in i salongen så tidigt som möjligt för att undvika trängsel. Sittplatserna som finns i foajén kommer också glesas ut för att försäkra oss om avstånd. Det finns tillgång till handsprit i hela foajén.

Vid föreställningar av Perplex i vårt teaterhus i Gävle kommer vi att spela i vår stora sal. Där sitter du i en gradäng och kommer ha rekommenderat avstånd mellan dig och andra besökare.

Vid föreställningar av Kurage och Above All This i vårt hus i Gävle kommer vi att spela i vår något mindre sal, och även där kommer du placeras med avstånd till andra besökare.

Vid föreställningar av Kurage och Above All This på turné så kommer vi med varje arrangör tillsammans gå igenom och se till att Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs och att liknande åtgärder som vi har i våra lokaler anpassas för respektive lokal. Publikantalet på alla platser anpassas självklart utifrån rådande regler om folksamlingar, samt att rekommenderat avstånd mellan besökare upprätthålls.

 


Om Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Kontaktpersoner

Amanda Torsdotter
Amanda Torsdotter
Kommunikationsstrateg