Folkteatern Gävleborgs höstsäsong bjuder på spännande nypremiärer och en rad evenemang för alla åldrar. För den yngsta publiken återkommer den musikdramatiska berättelsen Världens hemligaste rum, samt teaterrysaren Den hiskeliga berättelsen om Liten. Folkteaterns Låtstuga firar 20-årsjubileum med både konserter och en samlingsutgåva av noter från repertoaren. Projektet Scen:se fortsätter att skapa scenkonst för barn och unga med funktionsvariationer. Dessutom fortsätter hemlånsprojektet Hemma hos dig med Carl Olof att låna ut scenkonst via biblioteken.
Utöver det erbjuds också Fredagsfrukostar med boktips i samarbete med Gävle bibliotek. Dramaslam, i ett samarbete med Månteatern, där dramatiker skapar pjäser live på scenen, samt en rad Pjässtugor där publik och skådespelare ur Folkteaterns ensemble tillsammans läser teaterpjäser som kan vara intressant för den kommande repertoaren framöver. Biljetter släpps idag.
Nedan följer ett urval av höstens verksamhet.
Världens hemligaste rum
En musikdramatisk berättelse med sång och dans för barn i åldrarna 4–6 år. Om att vara stor och modig men ändå liten och rädd och om att öppna en dörr och hitta ett äventyr.
I föreställningen reser barnet, pappan och tygdjuren till farfar som bor långt bort i en annan stad. Hemma hos farfar finns många dörrar, man får öppna alla utom en. Den hemliga dörren är det förbjudet att gå in i! Barnet vill gärna kika in i alla rummen och se vad som finns där. Men när pappa försvinner ut för att gå på kvällskalas, tappar barnet lusten att upptäcka något mer hemma hos farfar. Tyghunden däremot går inte att stoppa, den har nosat sig till äventyr. Kom och hjälp till ropar den och sliter upp en av dörrarna, den med en blå snäcka. Och plötsligt är de ute på havet.
Nypremiär på Folkteatern Gävleborg den 13 september, spelas för förskolor i Gävleborg och som offentlig familjeföreställning till och med november.
Text och regi: Linda Mallik | Kompositör: Per Larsson | Medverkande: Robin Fajardo, Martin Pareto, Cecilia Wernesten | Musiker: Görgen Antonsson, Sara Fridholm | Scenografi och kostym: Anna Ardelius | Maskdesign: Jessica Hedin | Ljusdesign: Karl Svensson | Koreograf och rörelsecoach: Nina Irendotter
Den hiskeliga berättelsen om Liten
En teaterrysare för barn från 7 år
Liten, Mamma och Pappa är på väg till Morfars stora, rosendoftande hus. En resa de har gjort många gånger förut. Liten längtar efter att sitta i Morfars kök, äta kakor, prata med Morfar och kanske kika lite i det härligt läskiga Spöklexikonet i Morfars bibliotek. Morfar är spökjägare och vet allt om hur man stoppar Trastroll, Fululvar och Skuggfolk från att komma ut genom garderobsdörren och härja i huset. Det enda tråkiga är att en massa jobbiga släktingar också kommer. Men strunt i det, Morfar är ju där!
Men när de kommer fram är något fel. Mamma och pappa är konstiga, huset doftar inte rosor och vad är det som fnittrar i garderoben? Med Morfars katt Smulan som enda sällskap ger sig Liten ut i natten för att ta reda på vad som är i görningen!
Nypremiär på Vasaskolan, Gävle den 7 september, spelas som skol- och familjeföreställning på turné i länet till och med november.
Text: Cecilia Wernesten, fritt efter Lena Ollmarks bok Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han | Regi: Björn Johansson | Medverkande: Anna Pareto, Björn Johansson, Elisa Makarevitch, Alexandra Zetterberg Ehn, Lotta Östlin Stenshäll | Musik: Görgen Antonsson, Viktor Zeidner | Scenografi, kostym och dockor: Åsa Norling | Maskdesign: Jessica Hedin | Ljusdesign: Ingvar Mikander | Dekormålare: Anders van der Kaaij | Rådgivare dockmakeri och dockspel: Jenny Bjärkstedt
Folkteaterns Låtstuga firar 20 år
- med både en skrift och konserter
Det började med en ring av människor runt en brasa i en öppen spis och Görgen Antonssons obetvingliga lust att spela folkmusik tillsammans med andra. Den kom att kallas Låtstugan, är landets enda teaterspelmanslag och firar 20 år 2024.
– När jag för tjugo år sedan gick runt på Högskolan och satte upp flygblad med budskapet ”Kom till Folkteatern och spela med Låtstugan” trodde jag inte att vi skulle bli det vi är idag. Att vi nu firar 20 år bygger på gemenskap och trygghet, utmaningar och glädje. Att våga lägga ribban högt och att göra det med ett leende, det är Låtstugan för mig, säger Görgen Antonsson, musikansvarig på Folkteatern Gävleborg.
Varje tisdag träffas Låtstugans spelmän för att släppa loss spelglädjen och låta folkmusiken eka i teaterhuset. Deltagarna är i alla åldrar och kommer från Gästrikland, Hälsingland, Dalarna, Uppland och Stockholm. Antalet spelmän per tisdagskväll brukar variera mellan 35 och 50 stycken och instrument som spelas är bland annat fioler, saxofoner, munspel, gitarrer, flöjter, kontrabas, cello och en tramporgel. I Låtstugan får alla vara med. Här finns yrkesmusiker, musiklärare och de som nyss fått en fiol i julklapp. Några har spelat sedan barnsben och är nu pensionärer. Andra började spela när de gick i pension och spelar ännu när de snart fyller 90 år.
Jubileet firas med en skrift som innehåller noter på en stor del av Låtstugans repertoar och den sista helgen i oktober arrangeras tre konserter på Folkteatern i Gävle.
Låtstugan arrangeras i samverkan med studieförbundet Bilda.
Hemma hos dig med Carl Olof
- låna hem en prinsessjympa, popquiz eller guidad visning.
I hemlånsprojektet Hemma hos dig med Carl Olof kan du som har ett lånekort på biblioteket låna hem en enmansföreställning med koreografen och regissören Carl Olof Berg. Mot en kopp kaffe kan du som låntagare välja mellan tre olika enmansföreställningar. Du väljer mellan en prinsessjympa, en guidad visning av herrklubbar eller ett popquiz på ostämt piano. Som låntagare väljer du om du vill vara helt själv eller bjuda hem precis så många du vill.
Höstens hemlånsturné besöker Bollnäs, Gävle, Söderhamn och Nordanstigs kommuner, genom ett samarbete med biblioteken och teaterföreningen i respektive kommun. I och med höstens turné har Carl Olof genomfört hemlån i alla länets kommuner.
Idé och koncept: Carl Olof Berg | Kostym: Sissel Kärneskog
Scen:se
Projektet Scen:se, Folkteatern Gävleborgs konstnärliga utvecklingsprojekt riktat mot barn och unga med funktionsvariationer, har under 2024 för tredje året i rad blivit beviljade medel från Kulturrådet genom bidraget Stärkt kultur i skolan. Särskilt fokus ska under året ligga på nationell spridning av projektets metoder i att skapa scenkonst för och med barn och unga med funktionsvariationer samt utveckla dramapedagogik i den anpassade skolan.
Med anledning av spridningsuppdraget har kontakter tagits med regionala scenkonstinstitutioner i norra Sverige och under oktober och november kommer det kostnärliga upplevelserummet NärMare att besöka Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen, Västernorrland och Uppsala. Under besöken tas både barn och unga från anpassade skolor och familjer på orten emot för att uppleva rummet med alla sina sinnen. I samband med besöket erbjuds även seminarier och workshops. Under höstlovet står rummet uppställt på Folkteatern i Gävle.
Under Stjärnorna är Scen:se heldagsprogram för den anpassade skolan och har skapats i samarbete med Estrad Norr i Jämtland Härjedalen. Det är en klassrumsföreställning med en efterföljande workshop särskilt utformad för personalen. Under Stjärnorna har under hela våren turnerat med över 60 föreställningar/workshops och kommer i höst att besöka Uppsalas anpassade skolor under ytterligare två veckor.
Folkteatern Gävleborg har inom projektet Scen:se även påbörjat ett unikt samarbete med Estrad Norr och Oily Cart Theatre i Storbritannien, där en föreställning som kommer att spelas i hemmet hos familjer som har barn/unga med funktionsvariationer ska samproduceras. Under hösten 2024 äger ett förberedande arbete, en samskapande process, rum mellan medverkande konstnärer och ett antal referensfamiljer. Premiär planeras till oktober 2025.
Fredagsfrukost med boktips hela hösten
- i samarbete med Gävle bibliotek
Vid fyra fredagar under hösten öppnar Folkteatern Gävleborg tillsammans med Gävle bibliotek upp dörrarna till Folkteaterns foajé redan kl 07.30, då personal från både biblioteket och Folkteatern bjuder på boktips samtidigt som man avnjuter en god frukost.
Dramaslam
- liveskriven dramatik från scenen
Tillsammans med Månteatern arrangeras succékonceptet Dramaslam på utvalda platser i Gävleborgs län. Tre dramatiker skriver en pjäs från scenen som läses upp av skådespelare ur Folkteaterns ensemble. Allt ackompanjerat av både livemusik och en DJ.
Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.