2020-01-13 08:00Pressmeddelande

Kurage – en ny föreställning av teamet bakom Landet Inuti

KurageVictor Wigardt, Lotta Östlin Stenshäll, Mårten Andersson, Mattias Brunn

En historia om ett samhälle i skräck och om de som stod emot, baserat på tre verkliga levnadsöden och händelser från AIDS-epidemins Sverige. Kurage är en ny föreställning av teamet bakom Landet Inuti och en samproduktion mellan Teater Västernorrland, Folkteatern Gävleborg och Riksteatern. Urpremiär den 11 mars. 

I föreställningen får publiken möta infektionsläkaren som viger sitt liv åt ett dödligt virus, prästen som flyttar in hos de smittade och begravningsentreprenören som tar strid för att ge de döda en värdig begravning. Kurage är ett nyskrivet drama baserat på verkliga händelser och levnadsöden. Mårten Andersson, Mattias Brunn, Joakim Rindå, Victor Wigardt och Lotta Östlin Stenshäll har träffat och intervjuat människor som stod emot en samtid i panik och gjorde det de ansåg vara rätt trots fördömanden.  

Föreställningen riktar fokus på civilkurage under AIDS-epidemin i Sverige på 80- talet. Vilka står upp för människovärde idag? Teamet bakom produktionen har tidigare gjort Landet InutiVårt förakt för svaghet och No tears for queers tillsammans. 
 
– Vi vill bjuda in publiken att återbesöka en dramatisk närtid som präglar oss ännu idag. Kurage är en tidskapsel där disco, död och hjältemod vistas sida vid sida.
Säger de medverkande i Kurage 

Mårten Andersson, Victor Wigardt och Lotta Östlin Stenshäll återfinns även på scenen. Musiken och ljudlandskapet, av Bernt Karsten Sannerud spelar en viktig roll i produktionen som tillsammans med ljus och scenografi tar publiken bakåt i tiden till åttiotalet för att landa i vår samtid. 

Kurage är en samproduktion mellan Teater Västernorrland, Folkteatern Gävleborg och Riksteatern. Premiären äger rum den 11 mars i Sundsvall på Teater Västernorrland, därefter spelas den på turné i Västernorrland och Gävleborg under våren. Hösten 2020 fortsätter Kurage på turné med Riksteatern.  

Medverkande:  Mårten Andersson, Victor Wigardt, Lotta Östlin Stenshäll 
Av:  Mårten Andersson, Mattias Brunn, Joakim Rindå, Victor Wigardt, Lotta Östlin Stenshäll 
Scenografi och kostymdesign:  Charlotta Nylund 
Maskdesign:  Linda Gonçalves 
Ljuddesign:  Bernt Karsten Sannerud 
Ljusdesign:  Elisabeth K Nilsson 

Vad: Kurage
När: Onsdag den 11 mars kl 19.00 
Var: Urpremiär på Teater Västernorrland på Konsterteatern, Sundsvall 


Om Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Kontaktpersoner

Presskontakt
Zandramaria Käppi