2019-10-01 06:31Pressmeddelande

Recensionsinbjudan till Förvandlingen

Affischbild till FörvandlingenFoto: Tomas van der Kaaij | Retusch och bildbehandling: LisaLove Bäckman

Välkommen att recensera premiären på Folkteatern i Gävle,

lördag den 26 oktober kl 15.00

 
När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt. Med de orden börjar Franz Kafka sin klassiska berättelse om familjen Samsas olyckliga öde. Vad har egentligen hänt med Gregor? Vad har han blivit och varför? Och vad händer med mig när de i min närhet förvandlas till något jag inte längre känner igen? I Förvandlingen möter vi en brutal, omedelbar och storslagen förvandling i en för Folkteatern nyskriven bearbetning av Kafkas klassiker.  

Förvandlingen är en berättelse som är tragiskt realistisk och vansinnigt rolig, obegriplig och självklar. Vad har hänt med mig? frågar sig Gregor Samsa när han vaknar ur sina oroliga drömmar, förvandlad. För mig öppnar den frågan upp nya världar. Världar där var och en av oss får möjlighet att fråga oss samma sak. Och kanske för ett ögonblick får lov att vara någon annan.

 

/Anna Pareto, regissör

År 1912 skrev Franz Kafka under tre veckors tid vad som skulle komma att bli Förvandlingen men det var först 1915 novellen publicerades. Den har sedermera kommit att kallas för en av världslitteraturens bästa noveller och en älskad klassiker i varje ny generation.

När den nu blir teater möter vi just en förvandling, men också en olycksdrabbad familj som försöker skapa ordning i all den oreda som förvandlingen orsakar. Gregors öde kan tyckas absurt i det plötsliga och oåterkalleliga format som Kafka givit det. Men är inte världen och livet fullt av omedelbara, och till synes slutgiltiga förvandlingar?

Vi hälsar dig med sällskap varmt välkommen till premiären av Förvandlingen, eller vid annat valfritt tillfälle. Boka dina biljetter via press@folkteaterngavleborg.se

 


 

Ensemble: Niki Gunke Stangertz, Björn Johansson, Victor Ström, Cecilia Wernesten

 

Av: Anna Pareto och Gro Oskarson Kindstrand, fritt efter Franz Kafka

Regi: Anna Pareto

Musik: Görgen Antonsson

Ljusdesign: Johan Sundén

Maskdesign: Jessica Hedin

Scenografi och attribut: Anna Pareto i samarbete med Niklas Wiberg, Tomas van der Kaaij och Jenny Kronberg

Kostym: Anna Pareto i samarbete med Åsa Ericson

 

Förvandlingen bygger på Franz Kafkas kortroman med samma namn, i översättning av Hans Blomqvist och Erik Ågren. I föreställningen förekommer även texter ur följande av Kafkas verk :
Brevet till Fadern, Josefin, sångerskan eller I mössens rike, En svältkonstnär, En redogörelse inlämnad till en akademi, Boet, Domen
, samt Kafkas brev och dagböcker

I föreställningen förekommer även kortare utdrag ur Sofokles verk:
Kung Oidipus, i översättningar av Björn Collinder, Emil Zilliacus ©licensierat av ALIS
Oidipus i Kolonos, i översättning av Björn Collinder
Antigone i översättning av Björn Collinder, Hjalmar Gullberg, Jan Stolpe och Lars-Håkan Svensson ©licensierat av ALIS

Förvandlingen kommer turnera runt om i Gävleborg.Om Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Kontaktpersoner

Amanda Torsdotter
Amanda Torsdotter
Kommunikationsstrateg