2018-12-17 12:27Pressmeddelande

Sensorisk scenkonst, knätofsglamour och djävulsk magi på Folkteatern i vår

Efter en höst med nypremiärer av Änglaspel och Det Nya Riket, och urpremiärerna av Stranden, samt Rivers of Färila blickar vi nu framåt mot våren 2019. 

Scenkonståret på Folkteatern inleds med Rivers of Färila, en föreställning inspirerad av hälsingesonen och koreografen Per Jonssons liv och verk. Vi fortsätter även ge Strandeninom projektet Scen:se, vars syfte är att alla ska få möjligheten att uppleva konst och kultur oavsett funktionalitet eller behov. Därefter får vi bekanta oss med Brita Björs där hon i Folkmusikens Queen B ikläder sig rollen som divan och ger en folkmusikalisk tolkning av Beyoncé som fenomen. Andra produktionen i projektet Scen:se är Shakespeares Hjärtslag,vilken bygger på Perikles av Shakespeare. Vårens sista premiär blir Mästaren och Margarita, Michail Bulgakovs klassiska roman. En kärlekshistoria mellan Mästaren och hans älskade Margarita, och en pågående kamp mellan ont och gott. En form av magisk realism där filosofiska och teologiska inslag blandas tillsammans med satir och storslagen magi. 

Varmt välkommen till Folkteatern Gävleborg våren 2019!
 
 
Folkmusikens Queen B - en ogenerad kärleksförklaring till divan
 
Folkmusikens Queen B var Brita Björs stora satsning under 2017, med premiär i Malmö. Ett konstnärligt utforskande gav liv åt en storslagen enkvinnsshow, ett musikaliskt fyrverkeri och en hejdlös kulturkrock mellan popstjärnan och knätofsen. Nu får den liv igen genom en turné i Gävleborgs län med Folkteatern.
 
Brita Björs ikläder sig rollen som Folkmusikens Queen B i denna egensinniga soloföreställning. Hon tolkar världsartisten Beyoncé fast via folkmusik, folkdräkt, folkdans och allmogekultur. Gamla folkvisor i moderna arrangemang som speglar Beyoncés tematik, danssteg som flörtar med både folkdans och Beyoncé-koreografi, kostym inspirerat av folkdräkt som för tankarna till en Beyoncé-kollektion - en maxad allmoge-show för samtiden. 
 
Produktion: Brita Björs i samarbete med Shake it Collaborations | Idé/musik/på scen: Brita Björs | Regi/koreografi: Tove Sahlin/Shake it Collaborations | Kostym/rekvisita: Ida Björs Ljus/scen: Josefin Hinders | Film/foto: Max Tellving | Projektioner: Alex Pacheco |
 
Folkmusikens Queen B speglar nog mig själv ganska bra, ett brokigt projekt fullt av kontraster: humor och allvar, sorg och lycka, nostalgi och framtidstro, skitigt och tjusigt, nära och avlägset, personligt och allmänmänskligt, stort och smått, enkelt och avancerat, skört och kraftfullt, land och stad. Hela resan med den här produktionen har varit både förjävlig och underbar, precis som livet. Det ska bli så kul att komma hem och turnera, föreställningen hör hit!
/Brita Björs
 
Brita är utbildad vid musikhögskolan i Malmö och även bosatt där, men är född och uppvuxen i Järvsö, Hälsingland.
 
 
Shakespeares Hjärtslag - andra produktionen inom projektet Scen:se