2023-06-09 07:00Pressmeddelande

Skräck, humor, musik och hembesök när Folkteatern firar 40 år

 

Folkteatern i Gävleborg öppnade dörrarna för allra första gången den 1 augusti 1983. Därför blir augusti startskottet för att fira våra 40 år tillsammans med gävleborgarna, med aktiviteter, publikträffar, samarbeten och en insamling av scenkonstberättelser.

 

I höstens första premiär ställs frågor om relationen mellan individen och makten och inte minst om människovärde. I nybearbetningen av Karin Boyes Kallocain för gymnasiet och vuxna gör regissören Johannes Schmid sin första uppsättning i Gävleborg. Senare under hösten erbjuds publiken en prinsessjympa, ett popquiz eller varför inte en guidad visning? I Hemma hos med Carl Olof går det att få ett besök på hemmaplan av teaterns koreograf och regissör Carl Olof Berg.

 

Till vintern påbörjas repetitionerna av teaterrysaren Den hiskeliga berättelsen om Liten, där skådespelaren Björn Johansson gör sin regidebut med en skräckfylld och humoristisk upplevelse för länets barn, från årskurs 2. Scen:se fortsätter att utveckla scenkonst och pedagogik för barn och unga med komplexa funktionsvariationer och inleder nu ett samarbete med Estrad Norr för att skapa en föreställning. Dessutom återvänder Drömkväde, i samarbete med Symfoniorkestern. Hösten och vinterns repertoar följs som alltid av läsningar, samtal, och andra publikmöten i hela Gävleborg.

 

Nedan följer en kort beskrivning av Folkteaterns verksamhet och föreställningar, med reservation för ändringar.

 

 

Folkteatern Gävleborg firar 40 år
Stiftelsen Folkteatern i Gävleborg grundades redan år 1980 men började sin verksamhet i augusti 1983. Det innebär att teatern nu har varit verksam i 40 år. Under hösten kommer jubileet att uppmärksammas på flera olika sätt, bland annat genom föreläsningar och samtal som blickar både bakåt och framåt i tiden. Folkteatern kommer även att samarbeta med andra för att visa upp länets rika utbud och historia inom scenkonst, till exempel med Skottes Musikteater som firar 40 år i Gävle i år. Dessutom kommer P4 Gävleborg att under sommaren uppmärksamma jubilarerna i länet med en serie om scenkonsten i Gävleborg.

 

Alla som har följt Folkteatern genom åren uppmanas också att dela sina berättelser och reflektioner genom en särskild insamling som kommer att pågå under sommaren, med frågan - Hur har scenkonst spelat roll för dig?

 

Läs mer på Folkteatern Gävleborgs hemsida.

 


 

Scen:se
Scenkonst för barn och unga med komplexa funktionsvariationer

 

Folkteatern Gävleborg har för andra året blivit beviljade medel till projektet Scen:se från Kulturrådet ”Stärkt kultur i skolan”.  Under 2023 inleder projektet ett längre samarbete med Estrad Norr, regionteater i Jämtland/Härjedalen. Genom samarbetet vidareutvecklas och implementeras Scen:se erfarenheter och metoder i den anpassade skolan för att 2025 producera en gemensam scenkonstföreställning för målgruppen. Under senare delen av hösten 2023 utvecklas även ett sensoriskt performativt rum dit mindre grupper från den anpassade skolan och funkisfamiljer bjuds in att delta.

 

– Det känns fantastiskt roligt att Scen:se och Folkteatern Gävleborg nu inleder ett samarbete med Estrad Norr. Då kan vi med gemensamma resurser och kunskaper arbeta för att skapa inkluderande och tillgängliga scenkonstupplevelser för barn och unga med funktionsvariationer och deras familjer i både våra regioner och över hela landet, säger Eva von Hofsten, projektledare Scen:se.

 

– Jag och Estrad Norr ser med stor förväntan fram mot samarbetet med Folkteatern Gävleborg och Scen:se. Nu får vi äntligen möjligheten att göra teater för en målgrupp vi oftast missar, för att vi inte vet hur vi ska nå den. Det är att sträcka sig mot teaterns innersta väsen – kommunikation, säger Karl Seldahl, konstnärlig ledare Estrad Norr.

 

Scen:se är ett utvecklingsprojekt som skapar scenkonst och pedagogik för och med barn och unga med komplexa funktionsvariationer. Syftet är att alla barn och unga ska få möjlighet att uppleva konst och kultur oavsett funktionalitet eller behov, samt få använda sin kreativa förmåga oavsett vilken skolform de går i.

 


 

Kallocain
En önskan om en bättre värld

 

Kallocain utspelar sig i en framtida dystopisk värld där individen tillhör staten och övervakas konstant. Handlingen följer huvudpersonen Leo Kalls liv i Kemistaden nr 4 och hans skapande av ett sanningsserum som ger honom makt och ära. I Folkteaterns nya dramatisering av Karin Boyes klassiker skapas ett allkonstverk i två akter med hela teaterns ensemble, livemusik, koreografi och videoprojektioner, i regi av Johannes Schmid. Det är en berättelse som mitt i sitt mörker rymmer både svart humor och igenkänningsbar komik, men också en poetisk, vacker och längtande dröm. En önskan om ett annat sätt att leva där alla får vara den de är, där kärlek till medmänniskan får finnas.

 

Science fiction-berättelsen Kallocain väcker frågor om relationen mellan individen och makten, om övervakning och inte minst om människovärde. Hur sårbar är egentligen vår demokrati? Är det viktigt att våga stå upp för sin egen övertygelse, även om det kan innebära fara och konsekvenser för både dig själv och andra?

 

– När jag läste Kallocain för några år sen – det var faktiskt den första roman som jag läste på svenska – var jag otroligt imponerad. En dystopisk roman av en sådan kvalité som jag inte visste om. Den vill jag göra teater av tänkte jag. Leo Kalls kamp för att tjäna ett auktoritärt system kontra hans kamp mot sin egen längtan efter ett annat samhälle är lika gripande som grotesk och komisk. Och mycket aktuell i en värld som präglas igen av icke-demokratiska tendenser från olika håll, säger Johannes Schmid, regissör.

 

Kallocain spelas på Folkteatern i Gävle för gymnasiet och vuxna, med premiär i oktober 2023.

 

Återigen skapar Folkteatern Gävleborg och Länsmuseet Gävleborg ett gemensamt upplägg för regionens barn och unga. Gymnasieskolorna i länet bjuds in till en heldag med både en teaterföreställning och ett besök på museet, utan kostnad. Dessutom erbjuds alla gymnasieskolor transport till och från Gävle. På så vis blir det möjligt för fler av regionens elever att möta Folkteatern Gävleborg och Länsmuseet Gävleborg. Att låta mötet med ett konstnärligt verk, särskilt riktat till unga vuxna, speglas i andra konstnärliga uttryck kan förstärka upplevelsen, därför samarbetar verksamheterna för att ge gymnasieeleverna utrymme för ytterligare reflektion. I anslutning till föreställningen får eleverna samtala om frågorna som väcks tillsammans med museets pedagoger med konsten och historien som verktyg.

 

Regi: Johannes Schmid | Manus: Lotta Östlin Stenshäll och Johannes Schmid, efter en roman av Karin Boye | Medverkande: Isabela Duarte Nilsson, Björn Johansson, Elisa Makarevitch, Anna Pareto, Martin Pareto, Cecilia Wernesten, Alexandra Zetterberg Ehn, Lotta Östlin Stenshäll | Musiker: Eva-Tea Lundberg, Viktor Zeidner | Scenografi och kostym: Annika Bromberg | Ljusdesign: Patrik Bogårdh | Komposition och ljuddesign: Toni Dobranski | Visuals: Johannes Ferm Winkler | Koreografi: Jasmin Hauck | Maskdesign: Jessica Hedin

 


 

Den hiskeliga berättelsen om Liten
En teaterrysare för barn från 8 år

 

Liten, Mamma och Pappa är på väg till Morfars stora, rosendoftande hus. En resa de har gjort många gånger förut. Liten längtar efter att sitta i Morfars kök, äta kakor, prata med Morfar och kanske kika lite i det härligt läskiga Spöklexikonet i Morfars bibliotek. Morfar är spökjägare och vet allt om hur man stoppar Trastroll, Fululvar och Skuggfolk från att komma ut genom garderobsdörren och härja i huset. Det enda tråkiga är att en massa jobbiga släktingar också kommer. Men strunt i det, Morfar är ju där!

 

Men när de kommer fram är något fel. Mamma och pappa är konstiga, huset doftar inte rosor och vad är det som fnittrar i garderoben? Med Morfars katt Smulan som enda sällskap ger sig Liten ut i natten för att ta reda på vad som är i görningen!

 

– När jag fick boken Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han av Lena Ollmark i händerna kändes det verkligen som att det var helt rätt berättelse att göra skräckteater för barn av. Det är en historia som tar ett barns upplevelse av sin värld och dess förmåga att hantera den på fullaste allvar. Den är dessutom härligt läskig och väldigt rolig, säger Björn Johansson, regissör.

 

Urpremiär på Folkteatern Gävleborg februari 2024, spelas som skol- och familjeföreställning på turné i länet under våren.

 

Text: Cecilia Wernesten, fritt efter Lena Ollmarks bok Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han | Regi: Björn Johansson | Medverkande: Anna Pareto, Martin Pareto, Cecilia Wernesten, Lotta Östlin Stenshäll | Musik: Görgen Antonsson, Viktor Zeidner | Scenografi och kostym: Åsa Norling | Maskdesign: Jessica Hedin | Ljusdesign: Ingvar Mikander

 


 

Drömkväde

Till hösten återkommer Drömkväde, ett musikaliskt möte mellan en kvartett från Symfoniorkestern och riksspelmannen Görgen Antonsson från Folkteatern. Med Drömkväde skapas lustfyllda rum där nyskriven musik får ta plats i skenet av levande ljus, en plats där dina drömmar får ta gestalt i mötet med musiken. Här möts Görgen Antonssons kompositioner med Karl-Johan Ankarbloms lekfulla bearbetningar för stråkkvartett och de virtuosa symfonikerna i en glädjefylld samklang.

 

”Det är en tät samspelt grupp stråkmusiker som utformar de enskilda styckena som små folksymfoniska miniatyrer där gränserna mellan folk och klassiskt spel knappt finns.”

/Lira, 2019

 

Konserten Drömkväde var en del av Folkteaterns kulturfestival Drömmar och Demokrati (2018) och kommer nu att turnera i länet under ett par veckor i höst.

 

Medverkande från Gävle Symfoniorkester: Ingela Hellberg, Gustav Inge, Ingrid Kytöharju, David Peterson

 


 

Hemma hos dig med Carl Olof
- låna hem en prinsessjympa, popquiz eller guidad visning.


Sedan 2015 har koreografen och regissören Carl Olof Berg framträtt i över 260 privata hem från Boden till Berlin i sitt hemlånsprojekt Hemma hos dig med Carl Olof. Mot en kopp kaffe kan du som låntagare välja mellan tre olika enmansföreställningar. Du väljer mellan en prinsessjympa, en guidad visning av herrklubbar eller ett popquiz på ostämt piano. Som låntagare väljer du om du vill vara helt själv eller bjuda hem precis så många du vill. Nu har turen kommit till Folkteatern Gävleborg där några utvalda kommuner i länet får chansen att låna hem Carl Olof först!

 

Hemma hos dig med Carl Olof har flyttats fram till slutet av 2023. Kommer kunna bokas i utvalda kommuner. Mer information om hur bokning går till kommer senare.

 

Idé och koncept: Carl Olof Berg | Kostym: Sissel Kärneskog


Om Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Kontaktpersoner

Anna-Karin Berglund
Kommunikationsstrateg
Anna-Karin Berglund