Svensk danslegend i fokus på Folkteatern Gävleborg
Aftonbladet den 3 december 1998:
”Bara några timmar före urpremiären av sitt dansverk Rivers of Mercury i går avled Per Jonsson, 42.
Han var en av Sveriges främsta koreografer och dansare”. 20 år senare får nu Rivers of Färila premiär,
en föreställning inspirerad av Per Jonssons liv och verk, skapad av Folkteaterns Mattias Brunn.
Per Jonsson växte upp i byn Hyttebo, nära Färila i Hälsingland. Hans fiolspelande tog honom till Stockholm, till dansen och koreografin och ett av de största genombrotten i svensk danshistoria. Men bredvid framgångssagan ryms frågor kring identitet, prestation, psykisk ohälsa och omgivningens krav. Till premiären av sitt sista verk, Rivers of Mercury, dyker han inte upp. Per Jonsson tog sitt liv den 2 december 1998.
Med föreställningen Rivers of Färila, av och i regi av Mattias Brunn, tar sig Folkteatern Gävleborg an Per Jonssons liv och verk. Berättelsen bygger på intervjuer med släkt, vänner och kollegor. Nykomponerad musik och koreografi varvas med fantasi och tro, hälsingemystik och berättelsen om ett liv och en människa som inte längre finns med oss.
Rivers of Färila blir Mattias Brunns tredje uppsättning på Folkteatern, där han sen 2015 är konstnärlig ledare tillsammans med Kajsa Isakson och Erik Uddenberg. Mattias arbetar kontinuerligt med frågor kring kön och identitet, HBTQ, sexualitet, maskulinitetsnormer och maktstrukturer.
– Jag har varit drabbad av Per Jonssons öde under en längre tid, och när en av mina bästa vänner dog aktualiserades berättelsen. Rivers of Färila kom till via mina tankar på Per och mina tematiska spår i möte med Folkteaterns konstnärliga arv. Det blir en berättelse om ekot av en människa, Hälsingland och HBTQ säger Mattias Brunn. Vad finns kvar av en människa när den inte längre finns här?
I teamet och bland de medverkande märks även två personer som hade en relation till Per Jonsson: Carl Olof Berg, koreograf, som hade Per Jonsson som lärare på koreografutbildningen på Danshögskolan i Stockholm på 90-talet och Francoise Fournier, dansare och skådespelare, som dansade med Per. Övriga medverkande i föreställningen är Anders Jacob, Björn Johansson, Magnus Samuelsson, Cecilia Wernesten och Görgen Antonsson, som också är riksspelman och kompositör till musiken tillsammans med ljuddesignern Bernt Karsten Sannerud*. Folkteatern Gävleborg gav Rivers of Mercury som en del i sviten Dans på Trä på
Hälsinglands Träteater 2001.
Idag, måndag 1 oktober, släpps biljetterna till Rivers of Färila, som kommer att spelas i Ljusdal, Gävle och Sandviken under december 2018 till och med februari 2019.
Vad: Rivers of Färila
Var: Ljusdal (Slottescenen), Gävle (Folkteatern) och Sandviken (Kulturcentrum, Teatern)
När: Premiär i Ljusdal, lördag den 1 december 2018, spelas t.o.m. den 23 februari.
Pressbilder: folkteaterngavleborg.se/press/rivers-of-farila/
*Praktikant från Stockholms Konstnärliga Högskola
Om Folkteatern Gävleborg
Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman
Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.