2021-12-07 07:32Pressmeddelande

Teateråret 2022 på Folkteatern Gävleborg

Musikaliskt landsbygdsmanifest, science fiction-komedi, ett undersökande av gemenskap, och en färgglad matshow - detta är året på Folkteatern Gävleborg 2022.

Nu väntar de första konstnärliga mötena mellan de scenkonstnärer vi knutit till teatern och vår publik. Det är med spänning jag ser mot nästa år och de uppsättningsarbeten som väntar. Med ett starkt fokus på barn och unga och länets egna berättelser blir det många och olikartade publikmöten runt om i hela Gävleborg. Det väntar ett år av bredd och spets, säger Gro Oskarson Kindstrand, konstnärlig ledare.  

Nedan följer ett urval av årets premiärer i datumordning.


Landsbygdsupproret 
- ett musikaliskt manifest med nyskriven musik för våra landsbygder.

Landsbygdsupproretär en föreställning om drömmar och utopier. Om byråkrati och rationalitet. Om hopp och att våga tro på något. Och om att vi, som befolkar Sveriges landsbygder, har en avgörande roll att spela i en rörelse framåt. Vårens första premiär är upphottad lokalpolitik paketerad som folkmusikshow. Det blir folkbildning och folkrörelse. Tillsammans med sin tre-mannaorkester vill musikern Samantha Ohlanders påbörja ett samtal om hur vi skapar det samhälle vi vill ha.

– Landsbygdsupproret är inte till för staden. Det här riktar sig direkt till oss i periferin. Ett slags samhälleligt tankeexperiment där landsbygden med dess berättelser, erfarenheter och kultur får stå i centrum. Genom musiken kan vi skapa samtal. Koppla ihop trådarna. Brodera ut. Väven växer. Väcker aktion. Och en vilja att ta makten över sin tillvaro, säger Samantha Ohlanders. 

Samantha Ohlanders är sedan länge engagerad i landsbygdsfrågor. Hon har tidigare turnerat med Riksteatern i de hyllade föreställningarna Fäboland och Nationalparken. Hon är aktiv i föreningen Unga på landsbygden, som jobbar för att förändra synen på landet och utmana den urbana normen samt arbetar som krönikör för Hälsingetidningarna med fokus på landsbygdsfrågor.  

Föreställningen görs i samarbete med Riksteatern. Gävleborgsturné våren 2022 och Riksteaterturné under hösten 2022. 

Urpremiär den 26 mars.

Av, musik och på scen: Samantha Ohlanders | Dramaturg: Alexandra Loonin | Scenograf: Annika Bromberg | Kostymdesigner: Tove Berglund | Övriga musiker på scen: Staffan Jonsson, Emil Skogh, Ebba Wigren 


Liv
- en science fiction-komedi 

På en avlägsen planet i ett annat solsystem har invånarna levt slut på planetens resurser och måste nu lämna den för att hitta en ny. De har tagit sikte på jorden, med planen att infiltrera dess invånare och ta över planeten. Det är bara ett problem - utomjordingarna är så olika oss att de inte ens begriper om det är människor, svampar eller jättebläckfiskar som de ska försöka efterlikna. 

Under rymdfärden hit gör de därför sitt bästa för att studera jordens invånare in i minsta detalj, och övar på att imitiera hur vi ser ut, pratar och rör oss. När utomjordingarna väl når jorden uppnår de varierande resultat med att smälta in. Den artbaserade pakten luckras sakta upp och fler och fler ställer sig frågan: vad betyder egentligen gemenskap?  

– Jag tror att de flesta någon gång känt sig som en utomjording. Att inte passa in i flocken, att vara den som tycks vara på fel plats är en skräck för många av oss. Samtidigt finns det perioder i mitt liv då jag haft stort behov av att sticka ut och med flit gått in för att verka udda i sammanhanget, kanske som en slags revolt. Men vad du än har på dig eller påstår att du tycker eller känner så är det nästan omöjligt att dölja din sanna personlighet. Allt syns tydligt trots allt. Det är lika bra att slappna av. Vi är alla utomjordingar, säger Lotta Östlin Stenshäll, regissör. 

Urpremiär i april 2022.  Föreställningen riktar sig till mellanstadiet.

Av: Alma Lindé | Regi: Lotta Östlin Stenshäll | Scenografi och kostymdesign: Anna Ardelius | Musik och ljuddesign: Bernt Karsten Sannerud | Maskdesign: Jessica Hedin | MedverkandeBjörn Johansson, Anna Pareto, Johan Stavring, Cecilia Wernesten 


Stranden - Folkteatern Gävleborg på Bibu 2022  

Tillsammans med Bibu, en scenkonstbiennal med fokus på barn och unga, arrangerar Folkteatern Gävleborg Temaspår FUNKTIONpå festivalen som äger rum i Helsingborg 17-22 maj 2022. Ett program presenteras inom festivalen där såväl föreställningar som seminarier och workshops ingår i syfte att inspirera fler scenkonstaktörer att vilja och våga skapa fullödig scenkonst för barn och unga med komplexa funktionsvariationer. Tre internationella gästspel samt två svenska produktioner ingår i programmet, där föreställningen Stranden är en av dem. Stranden producerades av Folkteatern 2018 inom projektet Scen:se och spelades på särskolor över hela landet. 

Här kan du läsa mer om Stranden och projektet Scen:se.

Bibu, Helsingborg 17-22 maj.

Regi: Tim Webb | Musik: Max Reinhardt | Koreografi: Debbie Bandera | Scenografi och kostymdesign: Petra Hjortsberg Möller | MedverkandeUlrika Beijer, Robert Hannouch, Eva von Hofsten, Oskar Webrell    


Saker vi äter när ingen ser på 
- en berättelse om vår relation till mat, ensamhet och hemliga rum.  

Vad äter du när ingen ser på? Vilken slags mat gör dig glad? Vad gör dig ledsen? Och vad tröstar dig? 

Föreställningen Saker vi äter när ingen ser på vill nyfiket, med humor och med största uppriktiga allvar undersöka vår relation till mat. Det ensamma ätandet är livsnödvändigt men kan samtidigt vara hämningslöst, skamfyllt och tröstande. Det vi stoppar i oss när ingen ser på är inte bara relationen mellan hand och mun utan också mellan oss själva och samhället, mellan vår kropp och vår hjärna, mellan svält och proppmätt och mellan prestation och samvete. I det till synes enkla och igenkännbara ryms berättelser om vilka vi kanske skäms för att vi är, vilka vi är i hemlighet och vilka vi vill vara. 

Saker vi äter när ingen ser på är en blandning mellan matshow och middagsbjudning - en fysisk, färgglad och associativ skam- och njutningskarneval genom våra allra mest hemliga rum.  

– Ett perspektiv vi vill undersöka är kopplingen mellan unga män, identitet och ätstörningar som vi upplever är ett oberättat område. Och som är direkt kopplat till personliga samtal vi själva fört de senaste åren. Mer än varannan vuxen man är överviktig men bara två procent av alla som söker hjälp för ätstörningar är män. Varför är det så? Säger Carl Olof Berg och Victor Wigardt.

Saker vi äter när ingen ser påär en samproduktion med Teater Västernorrland .

Urpremiär den 14 september 2022. Föreställningen riktas till högstadiet och årkurs ett på gymnasiet.

Idé: Carl Olof Berg och Victor Wigardt | Av: Alma Lindé | Regi: Carl Olof Berg | Scenografi & Kostymdesign: Tove Berglund | Musik & Ljuddesign: Bernt Karsten Sannerud | Maskdesign: Jessica Hedin | Medverkande: Robert Hannouch, Victor Wigardt, Alexandra Zetterberg Ehn, med flera 


Hjärta av glas 

Hjärta av Glasär ursprungligen en film från 1976 av Werner Herzog. Den utspelar sig under slutet av 1700-talet, och handlar om ett glasbruk som är vida känt för sitt unika rubinröda glas. Byns försörjning och gemenskap är beroende av sin glasfabrik, men plötsligt avlider glasmästaren. Utan att ha avslöjat rubinglasets hemliga ingredienser...

Just nu söker Folkteatern efter myter och bilder från några utvalda platser i Gävleborg. Vi önskar få nya perspektiv på berättelsen om glasbruket via Gävleborgs berättelser. Om produktion som upphov till gemenskap och vad som händer med platser som tvingas omförhandla detta fundament.  

– Jag tycker att Hjärta av Glas är ett fantastiskt material för att fantisera tillsammans kring fenomenet produktion, förstått ur sina olika aspekter som ekonomi, poesi och gemenskap. Hur hänger produktion och politik ihop, och hur samverkar de i skapandet av samhälle och gemenskap? Hur blir vi till som konkreta, politiska varelser i en tid där vi alla blivit alienerade från samhällets produktion, och bara lever vidare som konsumenter? Och vad är förutsättningen för att vi ska kunna skapa gemensamma visioner av framtiden som någonting annat än en fortsättning på det som redan finns? Säger Anders Paulin, regissör.   

Urpremiär i september.

Regi: Anders Paulin | Av: Emma Palmkvist, fritt efter Herbert Achternbuschs text Herz aus Glas Rättigheter genom: S. Fischer Verlag GmbH, Frankfurt am Main, Tyskland; © | Rum: Åsa Norling | Medverkande: Lotta Östlin Stenshäll, Martin Pareto, Görgen Antonsson, Arabella Lyons, Elisa Makarevitch, med flera 


Om Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Kontaktpersoner

Amanda Torsdotter
Amanda Torsdotter
Kommunikationsstrateg