2023-01-25 08:05Pressmeddelande

Teatervåren 2023 på Folkteatern Gävleborg

Våren 2023 bjuder på två urpremiärer, en nypremiär och en Gävleborgspremiär av ett hemlånsprojekt. Året inleds med en musikdramatisk berättelse för den allra yngsta publiken, tätt följd av ett humoristiskt allkonstverk om vett och etikett. Dessutom återkommer Hjärta av Glas för ytterligare en spelperiod i länet. Säsongen avslutas med Hemma hos dig med Carl Olof där publiken kan låna hem en prinsessjympa, popquiz eller guidad visning.

Vårens första föreställning ges för en publik där flertalet aldrig mött teatern förut: förskolan. Världens hemligaste rum, av Linda Mallik, är en musikalisk berättelse om att vara stor och modig men samtidigt liten och rädd. Därefter går dansteaterföreställningen Det passar sig inte till urpremiär, i en humoristisk dramatisering av etikettsboken med samma namn från 1886. Föreställningen blir en komisk och dansant undersökning av makt och underordning, intimitet och omsorg och inte minst konsekvenserna av ett regelbrott.

Vårens samtliga föreställningar ges på turné i hela länet, och följs som alltid av läsningar, samtal, och andra publikmöten i hela Gävleborg.

Nedan följer en kort beskrivning av föreställningarna i datumordning, med reservation för ändringar.


Världens hemligaste rum
En musikdramatisk berättelse med sång och dans för barn i åldrarna 3–5 år. Om att vara stor och modig men ändå liten och rädd och om att öppna en dörr och hitta ett äventyr.

I föreställningen reser barnet, pappan och tygdjuren till farfar som bor långt bort i en annan stad. Hemma hos farfar finns många dörrar, man får öppna alla utom en. Den hemliga dörren är det förbjudet att gå in i! Barnet vill gärna kika in i alla rummen och se vad som finns där. Men när pappa försvinner ut för att gå på kvällskalas, tappar barnet lusten att upptäcka något mer hemma hos farfar. Tyghunden däremot går inte att stoppa, den har nosat sig till äventyr. Kom och hjälp till ropar den och sliter upp en av dörrarna, den med en blå snäcka. Och plötsligt är de ute på havet.

– Att göra en föreställning för förstagångsbesökare är en särskild ära. Då vill jag göra mitt allra bästa så det blir ett besök till och kanske ett till, med en livslång vänskap med teatern. Musiken i föreställningen ser jag som ett bonusspråk, den talar det som sägs mellan raderna. Och när dessutom texten sjungs som här, ja då kallar jag det opera, säger Linda Mallik, regissör

Premiär 13 mars, spelas för förskolor i Gävleborg och som offentlig familjeföreställning till och med maj 2023. Biljetter till de offentliga föreställningarna på Folkteaterns scen i Gävle släpps idag.

Text och regi: Linda Mallik | Kompositör: Per Larsson | Scenografi och kostym: Anna Ardelius | Maskdesign: Jessica Hedin | Ljusdesign: Karl Svensson | Skådespelare: Robert Hannouch, Martin Pareto, Cecilia Wernesten | Musiker: Görgen Antonsson, Sara Fridholm 


Det passar sig inte
 - en lustfylld uppläxning om konsten att leva rätt.
 
I en vibrerande samtid av lagstadgat samtycke och bristande vandel, kan vi lära oss något av dåtidens syn på rätt och fel i sällskapslivet?
 
Våren 2023 sätter Folkteatern Gävleborg upp etikettsboken Det passar sig inte från 1886 i ett allkonstverk inspirerad av revy, samtidspolitik, Monty Python och Roy Andersson. En lika drastisk som humoristisk helafton där vi matas med sociala regelverk genom högtidlig musik, svettiga danser, snörda kostymer och bländande ljus.
 
Det passar sig inte vill undersöka mänskliga drivkrafter som fåfänga, makt och bestraffning. Vårt trängande behov av underordning, förakt och revolt men också om sårbarhet, intimitet och omsorg. Och om kraften i att misslyckas som möjlig lösning och frigörelse. Föreställningen ställer också frågan om vad konsekvensen blir av ett regelbrott. Med döden som insats vill föreställningen syna samtidens vurm för nykonservativa ideal och arvet från det sena 1800-talets svenska samhällsutveckling.
 
Det passar sig inte ställer vår egen inre pekpinne i relation till ständigt föränderliga sociala regelverk. Är det konsten att stå ut med andra eller konsten att stå ut med sig själv som står på spel? Att använda rätt bestick vid middagsbjudningen, ej snyta sig i bordsduken och skriva tackkort till värdinnan tillhör givetvis det självklara i sällskapslivet. Eller?
 
Premiär den 29 mars 2023 på Söderhamns Teater, spelas därefter på Gävle Teater och Slottescenen, Ljusdal. Biljetter till hela turnén släpps idag och finns på vår hemsida. 
 
Regi, koreografi och idé: Carl Olof Berg | Bearbetning text: Dimen Abdullah och Carl Olof Berg | Dramaturg: Dimen Abdulla | Scenografi: Åsa Norling | Kostymdesign: Charlotta Nylund | Ljusdesign: Maria Ros | Kompositör och ljuddesign: Bernt Karsten Sannerud | Maskdesign: Jessica Hedin | Medverkande: Caisa-Stina Forssberg, Björn Johansson, Destiny af Kleen, Elisa Makarevitch, Anna Pareto, Oskar Webrell, Alexandra Zetterberg Ehn


Hjärta av glas

Hjärta av glas är från början en bayersk folksaga som 1976 blev en film i regi av Werner Herzog. I den nyskrivna föreställningen blir filmen en fond för en poetisk skildring av vad som kan hända på en plats som förlorar sitt sammanhang och sysselsättning. Hur kan vi tillsammans skapa nya bilder av framtiden, som skiljer sig från den värld vi lever i idag?  

Vi planerar nu för en nypremiär under försommaren. Mer information om biljetter och spelschema kommer under våren.

Av: Emma Palmkvist, fritt efter Herbert Achternbuschs text Herz aus Glas | Rättigheter genom: S. Fischer Verlag GmbH, Frankfurt am Main, Tyskland; © | Regi: Anders Paulin | Medverkande: Görgen Antonsson, Arabella Lyons, Elisa Makarevitch, Cecilia Wernesten, Viktor Zeidner, Lotta Östlin Stenshäll | Rum: Åsa Norling och Anders Paulin | Musikkomposition: Görgen Antonsson och Viktor Zeidner | Kostym: Åsa Norling | Mask: Jessica Hedin | Visuals och videoinspelning: Viktor Zeidner


Hemma hos dig med Carl Olof
- låna hem en prinsessjympa, popquiz eller guidad visning.

Sedan 2015 har koreografen och regissören Carl Olof Berg framträtt i över 260 privata hem från Boden till Berlin i sitt hemlånsprojekt Hemma hos dig med Carl Olof. Mot en kopp kaffe kan du som låntagare välja mellan tre olika enmansföreställningar. Du väljer mellan en prinsessjympa, en guidad visning av herrklubbar eller ett popquiz på ostämt piano. Som låntagare väljer du om du vill vara helt själv eller bjuda hem precis så många du vill. Nu har turen kommit till Folkteatern Gävleborg där några utvalda kommuner i länet får chansen att låna hem Carl Olof först!

Hemlåneprojektet började för Carl Olof Berg som en nödvändig omstart i hans konstnärskap. Ett behov av att undersöka hemmet genom att återvända till hans första scen, vardagsrumsgolvet. En lust och möjlighet att använda all sin erfarenhet av musik, dans och teater från de stora scenerna i en närmare form av berättande. Roligt, förtroligt, på riktigt. Och alla fina möten har gett mersmak.

– Min plan är att fortsätta med det här i flera år och göra minst 500 hemlån innan jag slutar, kanske ännu fler. Det känns som att jag precis bara har börjat, säger Carl Olof Berg, som även är aktuell på Folkteatern som regissör och upphovsperson för Det passar sig inte.

Kommer att kunna bokas mellan den 31 maj och 11 juni, i utvalda kommuner. Mer information om hur bokning går till kommer senare.

Idé och koncept: Carl Olof Berg | Kostym: Sissel Kärneskog


Om Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Kontaktpersoner

Anna-Karin Berglund
Kommunikatör
Anna-Karin Berglund