2024-10-02 07:00Pressmeddelande

Tre turnerande produktioner för höst- och vintersäsongen i Gävleborg

Folkteatern Gävleborgs höst och vintersäsong. Kampanjbild i form av ett kollage.

En mörk komedi om kärleken, en berättarkonsert och en unik salong om besvärliga kvinnor. Säsongen på Folkteatern Gävleborg bjuder på tre urpremiärer som alla kommer att turnera runtom i Gävleborgs län i höst och vinter.

I november är det premiär för Besvärliga kvinnor, av och med Alexandra Zetterberg Ehn. En föreställning i salongsform där man får lov att vara skrynklig, ha skavanker och djupa sår. I slutet av hösten är det dags för Bortom hemma, en berättarkonsert med sångerskan Vidya. Det blir ett nära möte med publiken, där djup och allvar blandas med humor och livsglädje och kärleken till de som format henne. Senare i vinter startar repetitionerna av Dum jävla fågel, av Aaron Posner, i regi av Björn Johansson. I denna berättelse ryms både olycklig kärlek, krossade drömmar och hopp om livet. Det är passionerat, realistiskt och fyllt av humor. Produktionen är ett samarbete med Gävle Symfoniorkester.  

Nedan följer en kort beskrivning av respektive produktion, med reservation för ändringar.


Besvärliga kvinnor
Besvärliga kvinnor, av och med Alexandra Zetterberg Ehn, är en föreställning i salongsform om att ta plats, våga ställa krav och samtidigt ha tillåtelsen att vara komplex – även som kvinna. Välkommen in i en hemlig, sensuell, exklusiv undantagsvärld där man får lov att vara skrynklig, ha skavanker och djupa sår. Ett nära och äkta möte där man får vara fri att överträda gränser, utmana normer och ifrågasätta förväntningar. Här får den besvärliga kvinnan äntligen blomma ut. Att vara en besvärlig kvinna kostar på. Att vara besvärlig är ett uppfodrande projekt. Nu är tiden inne att vara besvärlig!  

– Vi äter tillsammans, dricker tillsammans. Vi sitter, står, kanske till och med ligger ner och låter oss inspireras av kvinnliga förebilder som på ett eller annat sätt uppfattats som besvärliga. Att kliva in i någons privata hem är både kittlande intressant och utmanande. Genom att spela i specifika lokaler, utforskar vi det intima blottandet och delaktigheten tillsammans med publiken. Ett eget rum, säger Alexandra Zetterberg Ehn.

Urpremiär den 9 november i en privat lägenhet på Dybeckska gården i Gävle, och spelas därefter på turné på utvalda platser i Gävleborgs län fram till den 30 november. 

Manus: Emma Broström, i nära samarbete med Alexandra Zetterberg Ehn | Förlag: Columbine Teaterförlag | Skådespelare: Alexandra Zetterberg Ehn | Musik, komposition och ljuddesign: Viktor Zeidner | Scenografikonsult: Anna Ardelius | Regikonsult: Charlotte Engelkes | Maskdesign: Jessica Hedin | Samtalspartner gestaltning: Arabella Lyons 


Bortom hemma
En berättarkonsert med sångerskan Vidya 

Med sång, musik och personliga reflektioner beskriver Vidya hur det är att söka sina rötter långt från Sverige och genom det hitta hem i sig själv. I Bortom hemma reflekterar hon över kärleken till sina båda mammor - den svenska som adopterade henne och den biologiska, som hon lyckades hitta i Indien efter att hon själv blivit mamma. Det blir ett nära möte med publiken, där djup och allvar blandas med humor och livsglädje och kärleken till de som format henne. Där musiken, som är både komponerad och framförd av Vidya själv, får stå i centrum.  

– Vidya och jag träffades första gången när vi pluggade genus, film och journalistik på Högskolan i Gävle. När vi över 20 år senare råkade stöta ihop med varandra på en tågperrong i Gävle och blev vänner, började vi prata om vår gemensamma erfarenhet att undra över sina rötter och sin härkomst. Vidya är adopterad och jag har aldrig träffat min biologiska pappa. När vi nu gör Bortom hemma tillsammans har jag skrivit texter baserade på intervjuer och samtal jag haft med Vidya. Jag tror att det kommer att bli en intim, rolig, sorglig och ärlig stund med Vidyas musik och tankar, säger Lotta Östlin Stenshäll, manusförfattare.

Vidya Sundberg är musiker och låtskrivare, född i Pune, Indien, och uppvuxen i Gävle. Hennes musik rör sig fritt mellan jazz, pop, världsmusik och improvisation. Bortom hemma innehåller musik från hennes tre album, som alla har uppmärksammats i både nationell och internationell press för sin lekfullhet och originalitet. 

Bortom hemma har premiär på Folkteatern Gävleborg den 30 november och turnerar i Gävleborgs län under hösten och vintern.  

Manus: Lotta Östlin Stenshäll i nära samtal med Vidya Sundberg | Regi: Lotta Östlin Stenshäll | Komposition av sånger och musik: Vidya Sundberg | Scenografisk konsult: Åsa Norling | Kostymidé: Åsa Ericson | Ljudteknik: Axel Spjutsvik 


Dum jävla fågel
En mörk komedi om kärleken. På gott och ont. I nöd och lust. Mest nöd kan det kännas som… 

Konsten, längtan, drömmarna, svartsjukan, livet, frustrationen, den relativa framgången, bekräftelsen, hatet, berömmelsen, lyckan, barnen, åldrandet och döden. Dum jävla fågel, av Aaron Posner, är en samtida bearbetning av Anton Tjechovs klassiker Måsen. Här letar alla desperat efter bästa sättet att ge ord åt sina tankar och frustrationer. Åt känslan av att någon redan sagt det man vill säga. Att hela ens liv förspillts och ändå inte ens börjat. Här ryms förälskelser, förhoppningar och drömmar. Det är passionerat, hyfsat realistiskt och roligt.  

– Jag ser verkligen fram emot att tillsammans med ensemblen sätta tänderna i den här pjäsen. Den är som ett slags destillat av Måsen men med sitt helt egna språk, sin egen karaktär och egna drastiska humor, säger Björn Johansson, regissör. 

Dum jävla fågel har premiär i februari 2025 och spelas därefter på turné i hela Gävleborg, tillsammans med nykomponerad musik framförd av Drömkväde, ett samarbete mellan Gävle Symfoniorkester och Folkteatern Gävleborg. 

Manus: Aaron Posner | Översättning: Bengt Ohlsson | Förlag: Colombine Teaterförlag | Regi och scenografisk idé: Björn Johansson | Medverkande: Elisa Makarevich, Dejmis Rustom Bustos, Anna Pareto, Martin Pareto, Cecilia Wernesten, Alexandra Zetterberg Ehn, Lotta Östlin Stenshäll | Musiker: Görgen Antonsson, Ingela Hellberg, Gustav Inge, David Peterson | Kostym-, mask- & perukdesign: Jessica Hedin | Ljusdesign: Ingvar Mikander | Musikkomposition: Görgen Antonsson | Konsulterandescenografi:Anna Ardelius | Dekormålare:Anders van der Kaaij 


Om Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Kontaktpersoner

Anna-Karin Berglund
Kommunikationsstrateg
Anna-Karin Berglund