2022-05-31 07:00Pressmeddelande

Utställning av scenkostymen till Landsbygdsupproret

Foto: Märta Thisner | Samantha Ohlanders klänning, i design av Tove Berglund och samordnad av Joakim Rindå, är skapad av drygt sjuttio brodörer runt om i landet. 
Foto: Märta Thisner | Samantha Ohlanders klänning, i design av Tove Berglund och samordnad av Joakim Rindå, är skapad av drygt sjuttio brodörer runt om i landet.

 
Lördag den 11 juni öppnar utställningen Trådar som knyter oss samman på Wij Trädgårdar i Ockelbo. En utställning av showen Landsbygdsupprorets scenkostymer, och om att höra samman - omsatt i praktik genom händer, hjärtan, trådar och tyll.
 
Att höra samman och att fler utgör en större kraft har varit starka ledord i skapandet av showen Landsbygdgsupproret, och ett stort samskapande av scenkostymen har ägt rum. Till Samantha Ohlanders utopiklänning skedde det genom återkommande broderijuntor på Zoom. I dessa rum har ett hundratal personer från hela landet träffats, och genom en mängd långsamt framträdande broderimotiv samtalat om drömmar, visioner och framtidsutsikter för sina hembygder.  
 
I Gävleborg skedde detta samskapande med hemslöjdsföreningar. De har varit fria att tolka sin egen plats i mönster, bild, stygn och tekniker. Med inspiration, kunskap och hjälp av de många händerna från Övre Hälsinglands-, Bollnäs-Voxnadalens- och Gästriklands hemslöjdsförening tillsammans med Broderiakademins lokalgrupp Lösa Boliner har föreställningens andra scenkostymer växt fram. 
 
Varmt välkommen på pressvisning torsdag den 9 juni kl 13.00 i Kulturmagasinet på Wij Trädgårdar i Ockelbo. OSA senast tisdag den 7 juni till Maria Forsling Jenke på post@mfj-form.se, tfn: 073-074 18 33
 
Utställningen Trådar som knyter oss samman pågår mellan den 11 juni - 21 augusti på Wij Trädgårdar i Ockelbo. Vernissage lördag den 11 juni kl 14.00, därefter öppet varje dag kl 10.00-17.00.
 
Arrangörer: Konst och Landskap, Folkteatern Gävleborg och Wij Trädgårdar.
 

 
Landsbygdsupproret är en föreställning om drömmar och utopier. Om byråkrati och rationalitet. Om hopp och att våga tro på något. Och om att vi, som befolkar Sveriges landsbygder, har en avgörande roll att spela i en rörelse framåt. Landsbygdsupproret är upphottad lokalpolitik paketerad som folkmusikshow. Det blir folkbildning och folkrörelse. Tillsammans med sin tremannaorkester vill musikern Samantha Ohlanders påbörja ett samtal om hur vi skapar det samhälle vi vill ha.
 
Landsbygdsupproret är en samproduktion mellan Folkteatern Gävleborg och Riksteatern. Under våren har den turnerat med Folkteatern i Gävleborgs län och nu väntar en höst med turné runt om hela Sverige tillsammans med Riksteatern. 
 


Om Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Kontaktpersoner

Amanda Torsdotter
Amanda Torsdotter
Kommunikationsstrateg